• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Το πήραν πάνω τους οι τράπεζες


    Ως… βραδύκαυστη αγορά, το Χρηματιστήριο «είπε» να συνδεθεί με τις ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά.

    Ο γενικός δείκτης ενισχύεται, κυρίως με την στήριξη των τραπεζών πάνω από 0,5%, στις 855 μονάδες, έπειτα από την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία, οι επιπτώσεις από την μείωση του βασικού επιτοκίου που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, θα έχει μικρή επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα τω τραπεζών, ενώ αντιθέτως φαίνεται ότι ευνοούνται Εθνική και Eurobank.

    Στο πλαίσιο αυτό, αντίδραση 1,8% βγαίνει στην Alpha που διαπραγματεύεται στο 1,67 ευρώ, 2% ενισχύεται η μετοχή της Εθνικής, στα 2,63 ευρώ, 1,4% η Eurobank και λιγότερο περί τη μία ποσοστιαία μονάδα, η Πειραιώς, στα 3,03 ευρώ.

    Έχει ενδιαφέρον πως μέσα σε κάτι περισσότερο από μία ώρα οι συναλλαγές έχουν ενισχυθεί με τον τζίρο να ξεπερνάει αυτή την ώρα τα 22 εκατ. Ευρώ και μάλιστα χωρίς πακέτα, αφού έχουν γίνει δύο, 88 χιλιάδες στον Φουρλή και 15 χιλιάδες στην Μότορ Όιλ, αξίας 791 χιλιάδων ευρώ.

    Σύμφωνα με την αγορά, κλείσιμο όσο γίνεται πιο ψηλά από τις 850 μονάδες, σηματοδοτεί αλλαγή της τάσης και κρατάει το ενδιαφέρον στο Χ.Α. ζεστό.

    Ειδικά, σήμερα, που υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας συναντάται με τους ομολόγους του στο Eurogroup ζητώντας την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

    Δεδομένου δε, ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, όπως των ΕΛΠΕ, του ΕΛ.ΒΕΛ. και της ΔΕΠΑ, οι χρηματιστές εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί αλλαγή κλίματος στην αγορά και δημιουργία αποτιμήσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

    Ισχυρά κέρδη στον Μυτιληναίο μετά τις ανακοινώσεις στους αναλυτές για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

    Η μετοχή ενισχύεται κατά 1,7%, στα 9,91 ευρώ. Και πάλι όγκος, πάω από 135 χιλιάδες τεμάχια στην Autohellas, με άνοδο 8%, στα 6,60 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλά μηνός. Αδυναμία αντίδρασης σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.



    ΣΧΟΛΙΑ