• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τραπεζικό sell off με τον ΓΔ κάτω από τις 870 μονάδες

    stock-crash market


    Το απίστευτο τίναγμα έγινε σήμερα στην αγορά, κατά το άνοιγμα, με τη μετοχή της Alpha Bank να ξεκινάει στο -27% και στα 90 λεπτά, ενώ λίγο νωρίτερα έδειχνε να μαζεύει στο -9%, στο 1,12 ευρώ.

    Κι αυτό όμως δεν σήμαινε τίποτα, καθώς νέες πωλήσεις στέλνουν τη μετοχή στο -15% και στα όρια του 1 ευρώ. Οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες περί αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και η αναπαραγωγή τους οδήγησαν στη σημερινή εικόνα της μετοχής. Η πληροφορία θέλει την τράπεζα να οδηγείται σε αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από την διοίκηση της τράπεζας.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έσπασε και την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 870 μονάδων κάνοντας χαμηλό στις 860 και με πτώση μεγαλύτερη του 3%. Λίγο πιο πριν φαινόταν να ισορροπεί στις 873 με απώλειες 1,64% και τον τζίρο στα πρώτα 45 λεπτά στα 30,56 εκατ. ευρώ. Μόνο στην Alpha έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 7 εκατ. τεμάχια με τον τζίρο της στα 7 εκατ. ευρώ.

    Πτωτικά γύρισε και η ΕΤΕ πάνω από 7%, η Eurobank πάνω από 4% και η Πειραιώς 3,8%.

    Η αγορά ανησυχεί ότι θα ακολουθηθεί το παράδειγμα της Πειραιώς από τις υπόλοιπες τράπεζες.

    Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες με την χρηματοδότηση της οικονομίας ενόψει των κεφαλαίων που θα έρθουν από την Ευρώπη. Η μόχλευσή τους, τα μελλοντικά κέρδη και βεβαίως ο βραχνάς του περιορισμού των κόκκινων δανείων είναι οι βασικότεροι λόγοι.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό δεν είναι καλή η μέρα και για τα υπόλοιπα blue chips. Νέες πιέσεις στη ΔΕΗ, οδηγούν τη μετοχή στα 8,65 ευρώ, στα 4,10 την ΕΧΑΕ με πτώση πάνω από 1%. Πιέσεις ακόμα, βγαίνουν σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίο και Βιοχάλκο.

    Κρατήματα στην αγορά από το +2% της Coca Cola, το 1% της ΕΥΔΑΠ και το 2,85% του ΟΠΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ