• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Θα κάνει το 3Χ3; Κόπωση για ΔΕΗ

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Συνεχίζει ελαφρώς ανοδικά και σήμερα το Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη στην πρώτη ώρα των συναλλαγών να διερευνά την περιοχή των 878 μονάδων. Κλείσιμο πάνω από την περιοχή αυτή ανοίγει το δρόμο για τις 900 μονάδες.

    Αλλά όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά γνωρίζουν, επίσης, ότι η ανοδική αντίδραση, αν κι εφόσον βγει, γίνεται σε ένα στεγνό περιβάλλον, με τις συναλλαγές, να διαμορφώνονται μεταξύ 50 – 60 εκατ. ευρώ.

    Στα πρώτα 35 λεπτά, οι συναλλαγές ήταν της τάξης των 4,6 εκατ. ευρώ…

    Τα βλέμματα την Πέμπτη, όσο κοινότοπη έκφραση κι αν είναι αυτή, παραμένουν στραμμένα στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι. Οι αγορές περιμένουν να δουν αν θα διατηρήσει το αρνητικό βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0,40 ή αν θα το ρίξει επιπλέον στο 0,50 ή αν θα αφήσει την απόφασή του για την συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

    Με τις τράπεζες να δίνουν αντίδραση την Πέμπτη, η ΔΕΗ μάλλον κούρασε και… κουράστηκε, από τη στιγμή μάλιστα που η αγορά περιμένει τις πράξεις πλέον του υπουργού Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη. Με υψηλό στα 2,86 ευρώ, υποχωρεί στα 2,765 ευρώ και όγκο 171 χιλιάδες τεμάχια. Αν δεν υπήρχε η short θέση της Lansdowne, θα δικαιούμασταν να γράψουμε ότι οι επαγγελματίες της αγοράς θέλουν χαρτζιλίκι για τις… διακοπές τους!

    Κατά τα άλλα, με καθυστέρηση άνοιξαν Aegean και Βιοχάλκο, στα 8,3 ευρώ η πρώτη και στα 4,22, ελαφρώς πτωτικά, η δεύτερη.

    Το πάρτι συνεχίζεται στον Ελλάκτωρα, που προσεγγίζει τα 2,17 ευρώ και με κέρδη άνω του 2%, ενώ περισσότερο συνετή, η εικόνα της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, που κινείται στα υψηλά της, χωρίς εξάρσεις, στα 6,58 ευρώ.

    Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη για Alpha, Eθνική και Eurobank και λιγότερο για την Πειραιώς.

    Ανεβάζουν στροφές Jumbo, Μοτορ Οιλ, OΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Ισχυρή αντίδραση και σήμερα για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, την Άβαξ και τον Λύκο με κέρδη πάνω από 2%



    ΣΧΟΛΙΑ