• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Στους πωλητές το πλεονέκτημα, κόντρα ελληνικού – ιταλικού ομολόγου


    Με μόλις  14,5 εκατ. ευρώ έπειτα από μιάμιση ώρα συναλλαγών, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 865 μονάδες και με απώλειες 0,89%. Εντολές πώλησης έχουν βγει στην Alpha και πάλι με το ποσοστό των απωλειών να ξεπερνάει το 2%, ενώ ηπιότερη είναι η πτώση στις υπόλοιπες συστημικές.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,214%, βρίσκεται δηλαδή πολύ κοντά στην ιταλική απόδοση του 10ετούς ομολόγου που διαμορφώνεται στο 1,12% και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η σύγκλισή τους.

    Το καλό κλίμα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων δεν έχει καμία σχέση τις τελευταίες συνεδριάσεις με αυτό στο Χρηματιστήριο. Από την 1η Νοεμβρίου ο γενικός δείκτης βρίσκεται στο κόκκινο. Αφενός έχει σημάνει συναγερμός στα desks των ξένων διαχειριστών ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέρος των κερδισμένων εξαιτίας των υψηλών αποδόσεων της χρονιάς (πάνω από 43%).

    Αφετέρου επειδή όλη η προσοχή στρέφεται στις τράπεζες και στον τρόπο λειτουργίας του Ηρακλή, οι επενδυτές περιμένουν τις λεπτομέρειες από την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου. Και σήμερα βρίσκεται υπό την πίεση των πωλητών, όπως είναι εμφανές, αφού 52 μετοχές υποχωρούν και 25 ενισχύονται. Από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης έδειξε την αδυναμία του να διαπεράσει με αποφασιστικότητα τις 880 μονάδες, οι πωλητές έχουν κυριαρχήσει στο ταμπλό, ασκώντας πιέσεις σχεδόν σε ολόκληρο το ταμπλό.

    Ως προς την κίνηση στο ταμπλό ο ΟΠΑΠ δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς σήμερα σημειώνει κέρδη 1,05%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ, η Λάμδα και ο Φουρλής.



    ΣΧΟΛΙΑ