• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες επιστρέφουν οι αγοραστές, συσσώρευση σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ και Jumbo

    Τράπεζες: Η νέα απειλή, μετά τα «κόκκινα» δάνεια, είναι η κλιματική αλλαγή

    Φ. Καραβίας – Χ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Π. Μυλωνάς


    Mετά από πέντε ώρες καθυστέρησης, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε πράξεις στις 15.31.

    Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την μεταφορά δεδομένων από την CISCO, που είναι ο πάροχος της ΕΧΑΕ, φαίνεται πως λύθηκε.

    Η αιτία ήταν προγραμματισμένη αναβάθμιση του συστήματος λειτουργίας του Χ.Α., κάτι που συνήθως γίνεται εικονικά πριν από τη συνεδρίαση ή σε αργίες και Σαββατοκύριακα.

    Το θέμα είναι ότι η σημερινή δυσλειτουργία της αγοράς συνέπεσε με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του ομολόγου της Capital.

    Προς το παρόν, όλα δείχνουν να δουλεύουν κανονικά στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη στις 906 μονάδες και τις συναλλαγές να πλησιάζουν τα 2 εκατ. ευρώ.

    Από τα πρώτα λεπτά της ‘καθυστερημένης» συνεδρίασης προκύπτει ενδιαφέρον εκ νέου για τις τράπεζες, με την ΕΤΕ ΕΤΕ 0,28% 7,09 να σταθεροποιείται στα 2,70 ευρώ, την Eurobank στα 0,91, την Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 στο 1,13 και την Πειραιώς στο 1,50 ευρώ, πλησιάζοντας τα προηγούμενα υψηλά μηνός.

    Προς το παρόν δεν προκύπτει καμία επίπτωση στο ταμπλό από το γεγονός ότι η S&P την περασμένη Παρασκευή δεν έβγαλε κανένα note, κανένα σημείωμα για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, ο οίκος αναμένει σαφέστερα δείγματα γραφής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να προβεί σε έκτακτη αξιολόγηση μέχρι τέλος του χρόνου.

    Κατά τα άλλα, κίνηση προς τα 10 ευρώ επιχειρείται στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 15,50 ευρώ ενισχύεται ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81, ενώ Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,87% 27,26, Mυτιληναίος και ΟΠΑΠ υποχωρούν. Μικρές απώλειες και για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,96 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ