• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σε Πειραιώς και MIG το ενδιαφέρον

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν – Τι κινήσεις κάνουν


    Ήπια καθοδική κίνηση για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., χωρίς προς το παρόν να εμπνέει ανησυχία, σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Με το οικονομικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται μετά από δέκα μέρες, όταν και αναμένεται να αφιχθεί το κλιμάκιο των θεσμών για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η αγορά έχει κατεβάσει ρυθμούς.

    Η απουσία καταλύτη, για παράδειγμα κάποιου επιχειρηματικού νέου που θα μπορούσε να ταρακουνήσει την αγορά, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Στις 24 Ιανουαρίου αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch και όλοι οι ξένοι οίκοι που παρακολουθούν την ελληνική αγορά (HSBC, Societe Generale), συνηγορούν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου ή τέλος πάντων στν βελτίωση της προοπτικής της οικονομίας από σταθερή σήμερα σε θετική.

    Τα «βαριά» οικονομικά θέματα, όπως οι διαπραγματεύσεις για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ακόμα και στο 2% από 3,5% που είναι σήμερα, μπορεί να εκκινήσουν από τον Μάρτιο, αλλά τελεσίδικη απόφαση από τους θεσμούς δεν αναμένεται νωρίτερα από τον ερχόμενο Οκτώβριο, σχολιάζουν πηγές στο οικονομικό επιτελείο.

    Κατά τα άλλα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινούμενος στο κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, υποχώρησε κατά 0,46%, στις 919,39 μονάδες, και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα υποτονικές, λίγο πάνω από τα 58 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί η αξία των πακέτων, 5,39 εκατ. ευρώ, ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, λίγο πάνω από τα 52 εκατ. ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 61 υποχώρησαν και 47 ενισχύθηκαν, με 78 αμετάβλητες.

    Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ δεν βοήθησε καν, όπως φάνηκε στο ταμπλό, η θετική έκθεση της JP Morgan για τον κλάδο. Μάλιστα, βλέπει περιθώριο ανόδου για την Eurobank και την Εθνική, ουδέτερη στάση έχει για την Alpha και underweight για την Πειραιώς, η οποία έκλεισε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων στα 3,30 ευρώ.

    Δέκα σεντς από τα υψηλά 52 εβδομάδων χωρίζουν την Τέρνα Ενεργειακή, που έκλεισε σε θετικό πεδίο, στην περιοχή των 7,85 ευρώ.

    Μικρή αντίδραση για τον ΟΤΕ, στα επίπεδα των 13,81 ευρώ, με υψηλό τα 14,48 ευρώ.

    Στα 20,70 ευρώ ενισχύθηκε η Μότορ Όιλ, ενώ πάνω από 6% ενισχύθηκε η MIG, μετά τις φήμες για νέο ενδιαφέρον εκ μέρους funds να αποκτήσουν τα δάνειά της. Εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό ευνοεί και την Πειραιώς, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Κατά τα άλλα, σταθερότητα για την Aegean, τα ΕΛΠΕ, στα 8,33 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στα 7,25.

    Στα 4,22 ευρώ διολίσθησε η ΔΕΗ και στα 30,75 ευρώ η μετοχή της Coca Cola.

    Λίγο κάτω από 2% οι απώλειες για την Eurobank και πάνω από 1% για την Εθνική και την Alpha.

    Από τα small caps πάνω από 4% οι απώλειες στον Κέκροπα, με 83 χιλιάδες τεμάχια, άνω του 5% στην Ίλυδα με 25 χιλιάδες τεμάχια και σχεδόν 6% για την Moda Bagno με σχεδόν 13 χιλιάδες τεμάχια.  Από τις μετοχές που ενισχύθηκαν ξεχώρισε το +9,76% της ΕΛΓΕΚΑ, στα 0,36 ευρώ με 48 χιλιάδες κομμάτια, και 8,2% η Φιερατέξ με 52 χιλ. τεμ.



    ΣΧΟΛΙΑ