• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πτώση 8% στην Ελλάκτωρ και πιέσεις στις τράπεζες μετά τη ΓΣ της Alpha

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Κράτησε τις 920 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών σε μία συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων και με την προσοχή της αγοράς εστιασμένη στις σοβαρές εξελίξεις που προωθούν οι εισηγμένες.

    Η προσοχή της αγοράς λοιπόν, δεν μπορούσε να μην πέσει στη βαρύνουσας σημασίας γενική συνέλευση της Alpha Bank, η οποία αποφάσισε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ με δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων.

    Εκείνο που αφήνει κενό από την σημερινή ΓΣ είναι ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση. Η μετοχή υποχώρησε προς το 1,14 ευρώ, παρά την κίνηση προ ημερών στο 1,20 ευρώ, δίδοντας την αίσθηση ότι η αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να γίνει χαμηλότερα. Μέχρι τις 28 Ιουνίου όμως, που πρόκειται να τρέξει η διαδικασία, ο δρόμος είναι αρκετός. Επίσης, είναι ένα διάστημα που οι ιδιώτες επενδυτές και βεβαίως η διοίκηση της τράπεζας που έχει πάρει το «πράσινο φως» των μετόχων της, δεν θα αφήσει τους επενδυτές χωρίς ενημέρωση. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια 7,8 εκατ. τεμάχια.

    Παρά τις απώλειες κατά 0,78%, οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 55 εκατ. ευρώ με περίπου 16 εκατ. ευρώ πακέτα και συνολικό τζίρο 71 εκατ. ευρώ. Όσο περνούν οι μέρες και οδεύουμε προς το  τέλος του πρώτου εξαμήνου, η ένταση των προσυμφωνημένων πράξεων θα συνεχιστεί προκειμένου να εγγράψουν κινητικότητα, κέρδη και αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους οι θεσμικοί, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Πτώση πάνω από 8% κατέγραψε η μετοχή της Ελλάκτωρ, στο 1,52 ευρώ, εν αναμονή της αύξησης κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ, η οποία έχει προσδιοριστεί στα 90 λεπτά.

    Κατά τα άλλα, νέες πιέσεις πάνω από 3% βγήκαν στην Πειραιώς, στο 1,56 ευρώ , 2,9% στην ΕΤΕ, στα 2,66 ευρώ και λιγότερο, κάτω από 1% στην Eurobank, στα 0,856 ευρώ.

    Το κλίμα στράβωσε από τη στιγμή που λύγησε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 13,30 ευρώ, ενώ πάνω από 1% υποχώρησαν ΕΧΑΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έκλεισε κάτω από τα 10 ευρώ. Πιέσεις βγήκαν ακόμα στη ΔΕΗ, στα 9,16, την Coca Cola, στα 30,80, τον Μυτιληναίο, στα 15,29 ευρώ.

    Νωρίτερα, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο κ. Ε. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η κερδοφορία του 2022 θα είναι διπλάσια από αυτή του 2020, που σημαίνει απογείωση των μεγεθών, όπως χαρακτηριστικά είπε.  Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών οριστικοποιούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη ΔΕΗ για το νέο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος της βιομηχανίας. Από το 2023, μετά από 60 χρόνια συνεργασίας, η ΑτΕ θα αποδεσμευθεί πλέον από τη ΔΕΗ, καθώς με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και την ενέργεια από τις ΑΠΕ του ομίλου θα υπερκαλύπτονται οι ανάγκες της βιομηχανίας σε ηλεκτρισμό. Σε αυτό θα συμβάλει και το «πρασίνισμα» του αλουμινίου. Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με έναρξη καταβολής την 1η Ιουλίου.

    Πάντως, τα καλά νέα από τον προϋπολογισμό δεν αποτιμήθηκαν καν από την αγορά. Τα έσοδα τον Μάιο αυξήθηκαν πάνω από το στόχο με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ στο σύνολο των καθαρών εσόδων τον Μάιο και υπέρβαση 47 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι αποκλίσεις και στο πεντάμηνο.

    Τα καθαρά έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου εμφανίζουν μείωση μόλις 259 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από φόρους 132 εκατ. ευρώ.

    Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυξημένο όμως κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, στα 8,167 δισ. ευρώ αντί για 7,168 δισ. ευρώ.

    Το θετικό σενάριο, τέλος, παραμένει στην αγορά και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι παρά τη διόρθωση της Τρίτη, η αγορά βρήκε στήριξη στις 920 μονάδες. Δηλαδή, πάνω και από τις 900 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ