• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πορεία αυτονόμησης, αλλάζουν το κλίμα Ελλάκτωρ, Άβαξ, Ιντρακάτ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda – Πώς μαγνήτισε τους αναλυτές ο Βακάκης (Jumbo)

    Απόστολος Βακάκης: Αύξηση επιπλέον 2% στο προσωπικό της Jumbo – Δεν ζητήσαμε να ανοίξουμε την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

    Απόστολος Βακάκης – Jumbo


    Ειδήσεις βγαίνουν μέσα στη συνεδρίαση και ανακόπτουν το πτωτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο.

    Με εξαίρεση τις τράπεζες, που η HSBC διατήρησε τις συστάσεις της για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η Morgan Stanley έρχεται σήμερα να διατυπώσει εκ νέου τη θετική σύστασή της για την Eurobank με σύσταση overweight και τιμή στόχο το 1,2 ευρώ, αλλά μειώνοντας την τιμή για την Alpha σε 1,4 από 1,6 ευρώ και σύσταση equalweight και υποβάθμιση της Πειραιώς σε underweight από equalweight με τιμή στόχο το 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ αρχικά.

    Αυτό και μόνο προκαλεί κραδασμούς στον κλάδο, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών να υποχωρούν, με εξαίρεση την Πειραιώς που αναζητεί το θετικό πρόσημο, κινούμενη περί το 1,365 ευρώ. Μετά το χθεσινό ράλι, απώλειες περί το 1% βγαίνουν στην Eurobank, ενώ λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα υποχωρούν Alpha και ΕΤΕ.

    Το θετικό είναι ότι το Χ.Α. δείχνει σημάδια αυτονόμησης σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που υποχωρούν πάνω από 1%.

    Ο γενικός δείκτης δεν έχει επιστρέψει ακόμα στα προ προπολεμικά επίπεδα, δηλαδή τις 940 μονάδες. Αντιδρά θετικά στις 921 μονάδες και με άνοδο 0,41%, ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ.

    Νέοι πρωταγωνιστές και σήμερα, με το ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω από τον κατασκευαστικό κλάδο. Κέρδη 2,8% για την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,50, πάνω από 1% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 1,9% τα κέρδη για την Άβαξ και 1,7% για την Ιντρακάτ.

    Δεν αποκλείουν παράγοντες της αγοράς εντός των ημερών η Lamda Development να αποφασίσει τον κατασκευαστικό όμιλο που θα αναλάβει την υλοποίηση του project κατασκευής του Marina Tower προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ.

    Tα κέρδη για την Lamda ΛΑΜΔΑ 1,59% 6,38 ξεπερνούν αυτή την ώρα το 3,7%, με την μετοχή στα 6,52 ευρώ με περισσότερες από 206 χιλιάδες κομμάτια. Ο Οδυσσέας Αθανασίου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για επαφές με θεσμικούς επενδυτές στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η Capital Link.

    Από εκεί και πέρα νέα αντίδραση για το Jumbo, ΜΠΕΛΑ -0,92% 25,78 που αγγίζει τα 15,38 ευρώ με 256 χιλιάδες κομμάτια. Ο Απόστολος Βακάκης ανακοίνωσε επαναγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% ως μέσο άμυνας για τη μετοχή.

    Παράλληλα, ο ίδιος κατά την ενημέρωση των αναλυτών μπορεί να μίλησε για χαμένες χρονιές φέτος, αλλά και το 2023, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επηρεαστεί η μερισματική πολιτική του ομίλου.

    Πάνω από 1,6% τα κέρδη για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,16% 17,40, ενώ σε θετικό πρόσημο πέρασαν Μυτιληναίος και ΔΕΗ.



    ΣΧΟΛΙΑ