Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Όλα τα χαρακτηριστικά μιας bull market – Απογειώνονται οι τράπεζες


Δυναμώνουν οι μηχανές του Χ.Α. που πλέον στο φίνις της χρονιάς δείχνει έντονα τα στοιχεία μίας bull market.

Ο γενικός δείκτης κινείται σε επίπεδα που παραπέμπουν σε υψηλά 9 μηνών με τις συστάσεις απ’ όλους τους ξένους οίκους ιδιαίτερα ελπιδοφόρες για τη συνέχεια, μετά μάλιστα τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι τράπεζες, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνοντας ανθεκτικότητα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η πανδημία που βιώνουμε.

Κέρδη 2,75% για τον γενικό δείκτη, στις 758 μονάδες, τείνοντας να καλύψει τη χασούρα που δημιουργήθηκε το 2020 στις εναπομείνασες 20 συνεδριάσεις πριν από το τέλος του έτους. Οι απώλειες έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 19,6%, εκεί που το Χ.Α. ήταν πρωταθλητής απωλειών με πτώση πάνω από 35% μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, όταν η Wall Street και ο Dax στη Φρανκφούρτη χτυπούσαν το ένα υψηλό μετά το άλλο.

Κέρδη 10,42% για τον τραπεζικό κλάδο με την Alpha ΑΛΦΑ 0% 0,86 στο +10,1%, την ΕΤΕ στο +12%, την Eurobank στο +10,03% και την Πειραιώς στο +6,25%.

Μετά τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι αναλυτές αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τις τιμές στόχους. Συν το γεγονός ότι το 2021 θα πέσει πολύ νερό στον μύλο της σπέκουλας ενόψει της ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς, τροφοδοτώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον που αρέσκεται στην φήμη…

Από εκεί πέρα, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα στο υπόλοιπο ταμπλό. Σχεδόν 2% η άνοδος για την Βιοχάλκο , μετά το ναυάγιο του deal με την Nexans και την Cenergy, 1,2% υποχωρούν τα αρχικά κέρδη στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, γύρισε στο κόκκινο τελικά η ΔΕΗ με πτώση λίγο πάνω από 1%, στα 6,83 ευρώ, 2,6% τα κέρδη για την Coca Cola, στα 24,45 ευρώ, περιορισμός των αρχικών κερδών στα ΕΛΠΕ και στην Ελλάκτωρ, στα 5,43 και 1,66 ευρώ αντίστοιχα.

Φουλάρει η ΕΧΑΕ με κέρδη σχεδόν 3,5%, στα 3,28 ευρώ, περιορισμός ανόδου για την ΜΙG που ενισχύεται 6,4%, ενώ διαπρέπει με κέρδη άνω του 5% η Μότορ Όιλ ΜΟΗ -0,08% 12,70.

Κάτω από 1% η άνοδος για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, αν και από την ενέργεια την παράσταση κλέβει η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη άνω του 3%, στα υψηλά των 13,38 ευρώ.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 52,58 εκατ. ευρώ με 80 μετοχές ανοδικές και 26 πτωτικές.


ΣΧΟΛΙΑ