• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ο ΟΤΕ… αποκατέστησε τη σύνδεση της ανόδου – Τι ξέχασε να τιμολογήσει σήμερα το ταμπλό


    Μάλλον η αγορά δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει συμβεί στο Κάιρο, στις ξένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ομολόγων και, βεβαίως, στην Αθήνα.

    Η υπογραφή Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο εξουδετερώνει τις όποιες προθέσεις της Τουρκίας να επιχειρήσει έρευνες πετρελαίου κάτω από την Κρήτη. Εκεί που κατά τους Τούρκους -και μόνον αυτούς- έχει ισχύ το μνημόνιο περί ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης, το οποίο δεν έχει περάσει -και ούτε πρόκειται- από το κοινοβούλιο της χειμαζόμενης αυτής χώρας. Αυτό σημαίνει ένα γεωπολιτικό εμπόδιο λιγότερο για τη χώρα. Μεταφράζεται σε ασφάλεια και λόγος για να εκλείπουν οι προκλήσεις από την καταρρέουσα οικονομικά Τουρκία. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τους Τούρκους ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

    Αυτά συμβαίνουν ενώ το χρηματιστήριο παραδέρνει στις 640,60 μονάδες και με πενιχρά κέρδη 0,45%. Οι δε συναλλαγές, απόλυτα ενταγμένες στο θερινό mood ραστώνης, με μόλις 30,59 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. είναι πακέτα που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 27,8 εκατ. ευρώ…

    Επιπρόσθετα, στον απόηχο των διπλωματικών επιτυχιών της κυβερνήσεως, θα πρέπει να σημειωθεί η ταχεία αποκλιμάκωση του ελληνικού δεκαετούς στο 1,007%, λίγο πριν σπάσει προς τα κάτω για πρώτη φορά στην ιστορία του το 1%. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται μεν, δεν μεταφράζεται σε εντολές αγορών στο Χ.Α. δε.

    Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, διατηρώντας ωστόσο τις 319 μονάδες. Όσο πιο ψηλά από τις 300 μονάδες τόσο πιο καλά σημειώνουν οι αναλυτές. Η Alpha ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 αποτέλεσε και πάλι τον αδύναμο κρίκο, παρά το γεγονός ότι ενέταξε στον Ηρακλή περισσότερα από 7,5 δισ. κόκκινα δάνεια. Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 1%, στα 0,535 ευρώ. Κέρδη 1,18% για την ΕΤΕ λόγω αποτελεσμάτων, στο 1,203 ευρώ και μικρά κέρδη μόλις 0,05% για την Eurobank και 0,87% για την Πειραιώς.

    Από εκεί και πέρα τα καλά αποτελέσματα 6μήνου και β’ 3μήνου οδήγησαν τον ΟΤΕ, στα 12,90 ευρώ με άνοδο 1,98% και 539 χιλιάδες τεμάχια όγκο. Αντίδραση για την Jumbo 1,37% στα 16,32 και από εκεί και πέρα μόνο οριακά θετικές ήταν κινήσεις για επιλεγμένα χαρτιά της Big Cap. Ωστόσο, δεν περνάει απαρατήρητη η διατήρηση του Μυτιληναίου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τα 8 ευρώ, και συγκεκριμένα στα 8,15 ευρώ, ή τα νέα υψηλά της Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,66, αν και βρέθηκε πιο ψηλά, στα 11,70 ευρώ. Δεύτερη μέρα αντίδρασης για την Coca Cola, με κλείσιμο πάνω από τα 24 ευρώ.

    Πιέσεις πάνω από 1% για την Βιοχάλκο και την Ελλάκτωρ, με την τελευταία να προσγειώνεται στο 1,13 ευρώ, δείχνοντας ότι το «μάζεμα» μπορεί να συνεχιστεί και πιο ψηλά. Και πάλι μεγάλος όγκος για την μετοχή πάνω από 657 χιλιάδες κομμάτια. Πιέσεις στην ΕΥΔΑΠ, που υποχώρησε 1,9% στα 6,62 ευρώ και 0,73% η πτώση για τα ΕΛΠΕ και μόλις 0,18% για την ΜΟΗ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 49 μετοχές ενισχύθηκαν και 38 υποχώρησαν…



    ΣΧΟΛΙΑ