• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα στους αγοραστές σε τράπεζες, ΜΥΤΙΛ και ΕΛΠΕ

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Ανδρέας Σιαμίσιης (ΕΛΠΕ)

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ)


    Με μικρό προβάδισμα στον Μυτιληναίο, τα ΕΛΠΕ και τις τράπεζες εκκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις.

    Άλλωστε, σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ακολουθούν οι ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια.

    Στην Ελλάδα η Scope Ratings δίνει θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία και κρατάει ένα βήμα πίσω την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έρθει, όπως εκτιμάται στους πρώτους μήνες του 2023 (Goldman Sachs και νεότερες δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη).

    Αύριο αναμένεται η συνάντηση των τραπεζιτών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε συμφωνία, ενώ καθαρά χρηματιστηριακά, η αγορά τελεί εν αναμονή νέων deals σε κατασκευές και εταιρείες πληροφορικής.

    Υπό τα δεδομένα αυτά σε δύο μέρες ολοκληρώνεται η εικόνα από τα αποτελέσματα 9μήνου με τις εισηγμένες να εμφανίζουν καθαρά κέρδη πάνω από 6 δισ. Ευρώ σε μία εκπληκτική χρονιά για τις ίδιες, παρά τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια, αφού μετακυλύουν στον καταναλωτή τις όποιες αυξήσεις συντηρώντας με αυτό τον τρόπο τον υψηλό πληθωρισμό.

    Αυτόν που θέλει να τιθασεύσει η Κριστίν Λαγκάρντ προβαίνοντας σε μία ακόμα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,50%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

    Ήδη οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων, όπως του ελληνικού, παίρνουν και πάλι την ανηφόρα. Το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται πάνω από 3,9% και το αντίστοιχο ιταλικό σε 3,83%.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει ένα ακόμα επιφυλακτικό άνοιγμα, στις 914 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 631 μονάδες.

    Μικρή άνοδος 0,40% για την Alpha ΑΛΦΑ 2,40% 1,71 στα 3,66 η ΕΤΕ ΕΤΕ 1,32% 8,46 στο 1,03 η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,48% 2,11 και στο 1,394 ευρώ η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,52% 3,85

    Ως προς τα άλλα blue chips, τα 19 ευρώ έπιασε ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,21% 38,72 στα 13,29 ο ΟΠΑΠ, πράξεις πάνω από τα 15 ευρώ το Jumbo.

    Στα 20,36 ευρώ υποχωρεί οριακά η MOH ΜΟΗ -0,72% 27,70 αλλά κέρδη 0,9% για τα ΕΛΠΕ.

    Μικρές πιέσεις σε ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: «Δύσκολες» οικονομικές συνθήκες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τη διετία 2023-2024



    ΣΧΟΛΙΑ