• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μετά την Alpha και την ΕΤΕ, σειρά της Eurobank

    Χρηματιστήριο: Μετά την Alpha και την ΕΤΕ, σειρά της Eurobank

    Φωκίων Καραβίας-CEO Eurobank


    Απίστευτη δυναμική στον τραπεζικό κλάδο, ισχυρές εντολές αγορών από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από αμερικανικά funds για την Eurobank και την ΕΤΕ (πακέτα πάνω από 6 εκατ. Τεμάχια), αλλά και άπνοια στα υπόλοιπα χαρτιά χωρίς υπερβολές και τζίρο, που να υποδηλώνει διάθεση για έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες είχαν εκδηλωθεί σημαντικές αγορές σε ΕΤΕ και Alpha.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί να έχασε τις 940 μονάδες και να έκλεισε χαμηλότερα στις 938 και με απώλειες 0,7%, αλλά η κατάσταση στο ταμπλό δεν θυμίζει σε τίποτα αναχωρητική διάθεση.

    Οι επενδυτές φαίνεται ότι μένουν στις θέσεις τους και ειδικά σε κλάδους, όπως οι τράπεζες, όπου τις ενισχύουν. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία των πακέτων ξεπέρασε τα 25 εκατ. Ευρώ που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος ήταν χαμηλός, περί τα 55 εκατ. ευρώ.

    Το κλίμα είναι ανησυχητικό σε ότι έχει να κάνει με την πορεία των ομολόγων, στα οποία ενσωματώνονται οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων.

    Το ελληνικό 10ετές έφτασε νωρίτερα σε απόδοση 2,55%, ενώ λίγο πιο πριν ισορροπούσε περί το 2,33%. Το Bloomberg μάλιστα, έγραφε νωρίτερα την Δευτέρα, ότι τα ελληνικά ομόλογα παρασύρουν στις αποδόσεις τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και ειδικά των χωρών του νόρου με τον ιταλικό τίτλο να σκαρφαλώνει στο 1,83%.

    Λόγω χρέους, η Ελλάδα θεωρείται ως ιδιαίτερα ευάλωτη στο ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα δεν έχει πάει ακόμα επενδυτική βαθμίδα.

    Στο 1,33 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank, πτώση 1,10% για την ΕΤΕ, στα 3,60, αλλά κέρδη 0,95% για την Eurobank, στο 1,06 ευρώ.

    Πτώση 1,4% για την Τράπεζα Πειραιώς, με κλείσιμο στο 1,467 ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος, που λίγο έλειψε να δει τις 700 μονάδες, υποχώρησε μόλις 0,23%, στις 693 μονάδες.

    Πάνω από τις 310 χιλιάδες οι συναλλαγές για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ που έκλεισαν με μικρές απώλειες στα 17,30 και 12,97 ευρώ αντίστοιχα, ούτε 200 χιλιάδες κομμάτια ο όγκος στον Μυτιληναίο, στα 15,30 ευρώ, ενώ μόλις 170 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στο Jumbo, που υποχώρησε κατά 0,6%, στα όρια των 13 ευρώ.

    Τονίζεται ότι η Euroxx αύξησε την τιμή στόχο για τον Μυτιληναίο στα 23,80 ευρώ από 19,5 πριν.

    Χαμηλός όγκος στην Μότορ Όιλ που έκλεισε με απώλειες 1,6%, στα 14,15 ευρώ, και πάλι απώλειες, παρά την ανοδική αναλαμπή μέσα στη μέρα για την ΕΥΔΑΠ, που υποχώρησε στα 7,50 ευρώ με μόλις…. 16 χιλιάδες κομμάτια.

    Πάνω από 2% η πτώση για την Ελλάκτωρ με 186 χιλιάδες κομμάτια, ενώ η Coca Cola που υποχώρησε λίγο πάνω από 1%, πραγματοποίησε συναλλαγές… 11 χιλιάδων τεμαχίων.

    Ίδια εικόνα και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατέγραψε απώλειες κάτω από 1% με ούτε καν 50 χιλιάδες κομμάτια όγκο.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ