• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα ελληνικά ομόλογα οδηγούν το sell-off στην αγορά ομολόγων

    • Bloomberg


    Συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, το παγκόσμιο sell-off στην αγορά ομολόγων, που πυροδοτεί το γεγονός ότι η αγορά αναμένει επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων σε όλο τον πλανήτη.

    Τα ελληνικά ομόλογα πρωτοστατούσαν μάλιστα στις μαζικές πωλήσεις στην Ευρώπη, καθώς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να δούμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων φέτος, ενώ οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε δει και το τέλος των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.

    Τα κρατικά ομόλογα σε όλο τον κόσμο επεκτείνουν την υποχώρησή τους, μετά το χειρότερο εξάμηνο που έχει δει η αγορά από το 2016, σύμφωνα με έναν δείκτη του Bloomberg. Στο μεταξύ, η «δεξαμενή» των ομολόγων με αρνητική απόδοση συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, καθώς την περασμένη εβδομάδα εξανεμίστηκαν μέσα σε μόλις δύο ημέρες σχεδόν 3 δισ. δολάρια.

    Οι traders βλέπουν μια πιθανότητα 40% η Federal Reserve να ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων προχωρώντας τον Μάρτιο στην πιο απότομη αύξηση της τελευταίας 20ετίας, μετά τα απρόσμενα θετικά στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ενισχύοντας την υποψία ότι η οικονομία κινδυνεύει με υπερθέρμανση.

    Στο μεταξύ, η ανησυχία της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έχει κάνει μεγάλο μέρος της αγοράς να πιστεύει πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή σε μηδενικά επίπεδα.

    Υψηλή πτήση για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου έφτασε να ενισχύεται νωρίτερα έως και κατά 28 μονάδες βάσης, στο 2,55%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

    Να σημειωθεί πως οι ελληνικοί τίτλοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στη νομισματική πολιτική, αφού η Ελλάδα θα χάσει το προνόμιο της ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, καθώς δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

    «Μας περιμένει ένας δρόμος γεμάτος λακκούβες με την προοπτική των επιτοκιακών αυξήσεων, τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία», λέει στο Bloomberg ο Αλέξανδρος Μάλαμας, trader στην Piraeus Securities στην Αθήνα, ο οποίος συστήνει στάση αναμονής μέχρι να κάτσει ο κουρνιαχτός πριν αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα.



    ΣΧΟΛΙΑ