• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με την ΕΤΕ στο -3,1% και ψαλιδισμένα κέρδη από την ΔΕΗ, η αγορά γύρισε στις 913 μονάδες – Όλα τα βλέμματα στη Moody’s

    Ταμπλό χρηματιστηρίου


    Σε ρυθμούς αποτελεσμάτων και MSCI κινήθηκε η αγορά στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Αυτό, παρά το γεγονός ότι και η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, αφού εκτός από τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΔΕΗ, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται ο χρησμός της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,42%, στις 913,94 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 67 εκατ. ευρώ. Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν χαρακτηριστική ως προς το ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για την εισαγωγή μετοχών, πλην ΔΕΗ, στον MSCI.

    Εκ πρώτης όψεως κι αν δεν συντρέχει άλλος λόγος, η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε άγαρμπα κατά 3,3%, στα 2,62 ευρώ με περισσότερα 2 εκατ. τεμάχια.

    Πτώση 2,3% κατέγραψε και η μετοχή του ΟΛΠ που βγαίνει από τον Small Cap, με τη μετοχή στα 18,12 ευρώ και όγκο πάνω από 20 χιλιάδες κομμάτια.

    Στον αντίποδα, η διατήρηση της Jumbo στον MSCI ενίσχυσε τις προσδοκίες και αναθέρμανε το ενδιαφέρον της αγοράς, με τη μετοχή να κλείνει στα 13,60 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, η ΔΕΗ συγκέντρωσε τα βλέμματα της αγοράς και την Παρασκευή πραγματοποιώντας ενδοσυνεδριακό ράλι πάνω από τα 10,40 ευρώ, για να περιοριστούν τα αρχικά κέρδη και η μετοχή να βρεθεί τελικά στα 10,25 ευρώ και άνοδο μικρότερη από 0,6%.

    Η αναβάθμιση της τιμής στόχου από την Axia για τον Μυτιληναίο στα 32,10 ευρώ προκάλεσε το επενδυτικό ενδιαφέρον διακινώντας περισσότερες από 225 χιλιάδες κομμάτια.

    Παρά τα ισχυρά αποτελέσματα, η μετοχή του ΟΤΕ, στην οποία, σημειωτέον, κόβεται το έκτακτο μέρισμα 0,25 ευρώ την Δευτέρα, έκλεισε με απώλειες 1,94%, στα 15,15 ευρώ.  Το ενδιαφέρον εστιάστηκε και στα εταιρικά αποτελέσματα με τα ΕΛΠΕ να κλείνουν με κέρδη +3,62% μετά τα κέρδη 258 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στο 9μηνο του 2021.

    ΜSCI

    H είσοδος της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε με έκτακτη αναθεώρηση, ήταν η μόνη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στον MSCI standard ενώ στον δείκτη Small Cap διαγράφηκε ο ΟΛΠ.

    Σημειώνεται, πως η ένταξη της ΔΕΗ στον δείκτη MSCI οφείλεται στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς αυξάνεται τόσο η κεφαλαιοποίηση στα 3,7 με 3,8 δισ. ευρώ αλλά και το free float η διασπορά μετοχών.

    Η ημερομηνία διεκπεραίωσης των αλλαγών στον MSCI standard είναι 17 Νοεμβρίου 2021 ενώ μια μέρα νωρίτερα στις 16 Νοεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου.

    Όπως έχει γράψει το  mononews.gr, η είσοδος στον MSCI Standard θα φέρει εισροές και εκροές συνολικά περί τα 120 – 130 εκατ.

    Στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται 6 μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, και Eurobank.

    Οι αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών που ανακοίνωσε η MSCI θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της αγοράς στις 30 Νοεμβρίου.

    Η επόμενη εβδομάδα

    Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, πλούσιο και γεμάτο δράση το μενού της ερχόμενης εβδομάδας: Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 0,252 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΤΕ την Δευτέρα ενώ τα Πλαστικά Θράκης

    ανακοινώνουν αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Η έκτακτη προσθήκη της ΔΕΗ στον βασικό δείκτη της Morgan Stanley δεσπόζει στα γεγονότα της επόμενης εβδομάδας.

    Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της ερχόμενης Τρίτης (16/11) και συμπίπτει με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 150 εκ. νέων μετοχών από την πρόσφατη ΑΜΚ.

    Την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου της Ελβαλχαλκόρ στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

    Την Πέμπτη είναι η σειρά της Frigoglass να ανακοινώσει μεγέθη τρίτου τριμήνου τα οποία θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι. Την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς την προσεχή Παρασκευή πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.

    Την ίδια ημέρα έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει αποτελέσματα και η Premia Properties. Την ερχόμενη Παρασκευή ακόμα λήγουν τα παράγωγα για το μήνα Νοέμβριο ενώ το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Τέλος, από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις δεικτών στο εξωτερικό ξεχωρίζουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου (16/11) καθώς και ο πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο (17/11) στην Ευρώπη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης των ελληνικών εισηγμένων ναυτιλιακών για να αποφέρουν αξία στους μετόχους

    Elval Halcor: Προοπτικές και νέες υπεραξίες σηματοδοτεί η υπερκάλυψη του ομολόγου της κατά 3 φορές



    ΣΧΟΛΙΑ