• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Κρατάει χαρακτήρα η Alpha, τι γίνεται σε Ελλάκτωρ και Ιντρακάτ

    Wall Street


    Συγκρατημένες οι απώλειες αυτή την ώρα στο ταμπλό, με μόνη αξιόλογη διαφοροποίηση αυτή την ώρα, την αντίδραση της Alpha και ελαφρώς της Πειραιώς.

    Από εκεί και πέρα οι απώλειες είναι μεν εμφανείς, αλλά περιορισμένες, σε χαρτιά όπως ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, που βρέθηκαν μία ανάσα ή και κατέρριψαν τα υψηλά τους το προηγούμενο διάστημα.

    Ο γενικός δείκτης δείχνει ότι χτίζει τη νέα του αφετηρία στα επίπεδα των 910 μονάδων.

    Μάλιστα, έτσι όπως εξελίσσεται διαγραμματικά το σενάριο στην αγορά, η αντίδραση είναι επικρατέστερη, αφού ο δείκτης βρίσκεται μιαν ανάσα από τα υψηλά για φέτος, αυτά των 919 μονάδων.

    Και πάλι καλά θα έλεγε κανείς, αφού σε μία συγκυρία που η Ελλάδα, μέσω του ΟΔΔΗΧ, έχει… δεσμεύσει 26 δις. ευρώ προσφορών για το 10ετές ομόλογο των 2,6 δις. ευρώ και η Πειραιώς πάνω από 1,75 δις. ευρώ για 400 εκατ. ευρώ, οι επενδυτές δεν αφήνουν το χρηματιστήριο στην τύχη του.

    Μεγάλο στοίχημα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα κλείσει η διαδικασία toy 10ετούς, μέσα στην ημέρα, αλλά και το είδος των επενδυτών που θα προσελκύσει η έκδοση.

    To αρχικό guidance είχε τεθεί στις 90 μ.β. + Mid Swap και δεδομένης της ζήτησης το πιθανότερο είναι να κινηθεί χαμηλότερα. Ήδη υποχωρεί στις 85 μονάδες βάσης, που μεταφράζεται σε απόδοση 0,94%.

    Το βιβλίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Την έκδοση τρέχουν οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura.

    Από την άλλη, πάνω από 1,75 δισ. είναι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, στο βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς.

    Το τελικό ύψος της έκδοσης για το ομόλογο ΑΤ1 που εκδίδει η τράπεζα θα καθοριστεί αργότερα, πιθανόν και μέσα στην ημέρα.

    H έκδοση κατ’ ανώτατο θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το minimum διαμορφώνεται σε 300 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, το επιτόκιο διαμορφώνεται μεταξύ 9% -9,25%.

    Οι βαθμολογίες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης είναι Ca / CCC-.

    Οι πελάτες που είναι επιλέξιμοι έχουν ταυτότητα επαγγελματία.

    Είναι η πρώτη έκδοση AT1 που διενεργείται μετά την 10ετή χρηματοοικονομική κρίση. Θα συμβάλει τόσο στα κεφάλαια της τράπεζας όσο και στην κάλυψη των MREL.

    Σημειώνεται ότι σε ανάλυσή της η Autonomous εκτίμησε ότι η απόδοση του AT1 θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 9% χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς που ανέβαζαν την απόδοση στη ζώνη του 9,5%.

    Ταμπλό

    Νωρίτερα, στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54, άλλαξε χέρια το 3,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Reggeborgh εξάσκησε πλήρως το  call option της συμμετοχής του Λεωνίδα Μπόμπολα. Ο τελευταίος όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το  mononews.gr, αναφέρει ότι δεν εμπλέκεται στην συγκεκριμένη συναλλαγή και πως το πακέτο δεν είναι δικό του. Η προσυμφωνημένη πράξη έγινε στο 1,45 και η μετοχή πλέον διαπραγματεύεται στο 1,40.

    Την ίδια ώρα απώλειες άνω του 4% εμφανίζει η μετοχή της Ιντρακάτ , καθώς η αγορά δεν έχει κατανοήσει πλήρως τους όρους απορρόφησης της Γαία Άνεμος, αλλά ούτε και το τι θα συμβεί με τις μετοχές των βασικών μετόχων στην κατασκευαστική εταιρεία, τη στιγμή που φουντώνουν οι φήμες προσέγγισης του κ. Δ. Κούτρα με την Ελλάκτωρ!

    Στα 6,52 ευρώ ενισχύονται τα ΕΛΠΕ, στα 14,75 ευρώ η ΜΟΗ ΜΟΗ -1,23% 25,80 που φαίνεται να προσεγγίζει τα προηγούμενα υψηλά, που ήταν τα 14,87 ευρώ. Απώλειες για το Πλαίσιο που αποφάσισε μέρισμα 0,04 ευρώ.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα στο μεταξύ, στήνονται τα εργοτάξια για τη Γραμμή 4 του Μετρό, όπως είπε από το βήμα της Βουλής χθες ο υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής. Η Άβαξ που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, φιλοδωρείται με κέρδη κοντά στο 2% και 94 χιλιάδες κομμάτια όγκο.

    Πιέσεις πάνω από 1% στο Jumbo, στα 15,49 ευρώ, λιγότερο στον Μυτιληναίο, που έχει χτίσει πια νέα βάση πάνω από τα 15 – 15,10 ευρώ και τελεί εν αναμονή, κατά τις πληροφορίες, νέας αναβάθμισης από ξένο οίκο, πιθανότατα από την Morgan Stanley. Κέρδη πάνω από 2% για τον Φουρλή, αλλά και για την Frigoglass.



    ΣΧΟΛΙΑ