• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: «Βαθαίνει» η πτώση στις μετοχές – Διώχνει «χαρτιά» το retail (upd)

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Ανήμπορη να «σηκώσει κεφάλι» δείχνει να είναι η χρηματιστική αγορά.

    Παραμένοντας δέσμια της αρνητικής ψυχολογίας που εξακολουθεί να διακατέχει ένα σημαντικό τμήμα των επενδυτών.

    Σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξη των σημερινών συναλλαγών ο γενικός δείκτης ακολουθεί και πάλι φθίνουσα πορεία, η οποία βαθμιαία εντείνεται. Με συνέπεια για ένατη στις 11 τελευταίες συνεδριάσεις που έχουν γίνει στο «ναό» του χρήματος οι μετοχές να βρίσκονται στο «κόκκινο».

    Ο βασικός και πιο αναγνωρίσιμος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 1,71% κινούμενος στα επίπεδα των 1.226 μονάδων. Με τον συναλλακτικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 25,8 εκατ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι για την σημερινή αρνητική εικόνα έχουν επιδράσει οι πωλήσεις που γίνονται κατά κύριο λόγο από το retail.

    Το γενικότερο κλίμα προβληματισμού επιτείνεται καθώς και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κινούνται πτωτικά εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Αλλά και της γενικότερης αβεβαιότητας που πηγάζει από το μέτωπο των επιτοκίων. Για τα οποία η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει αύξηση στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

    Σε κάθε περίπτωση η εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δείχνει ότι οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι. Από τις 20 εισηγμένες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καμία δεν βρίσκεται σε θετική τροχιά.

    Σε ότι αφορά τις τράπεζες οι πιέσεις είναι έντονες με αποτέλεσμα η Πειραιώς να βρίσκεται στο -3,64% ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 Eurobank χάνει 2,41% ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 η Εθνική είναι στο -2,40% ΕΤΕ 3,31% 7,81 ενώ η πτώση για την Alpha Bank φτάνει στο 1,73% ΑΛΦΑ 0% 1,59

    Από τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχωρεί κατά 3,02%, ενώ απώλειες άνω του 2% καταγράφουν η Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,03% 29,48 η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΤΙΤΑΝ, η Αεροπορία Αιγαίου και η Cenegy.

    Σε αδρές γραμμές η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ορατές αδυναμίες στο να μπορέσει να αντιδράσει κεφαλαιοποιώντας τη σημαντική εξέλιξη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα.

    Οι καταστροφικές συνέπειες από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας εξακολουθούν να παραμένουν σε πρώτο πλάνο τόσο σε ότι αφορά το κόστος ανασυγκρότησης της περιοχής όσο και στην επίδραση στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Binance US: Αποχώρησε ο CEO καθώς η πλατφόρμα crypto απολύει το 1/3 του προσωπικού

    Γιατί ο S&P θεωρείται ακριβός και επικίνδυνος – Η επόμενη ημέρα για τις ευρωαγορές

    DZ Bank για Ελλάδα: Υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης μετά την επενδυτική βαθμίδα – Παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ