• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί ο S&P θεωρείται ακριβός και επικίνδυνος – Η επόμενη ημέρα για τις ευρωαγορές

    • NewsRoom
    Οι σκιές μιας αρκούδας και ενός ταύρου, σε μπλε φόντο


    Τα δυσάρεστα μηνύματα από την Κίνα, οι πιέσεις από τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και τα αμφιλεγόμενα στοιχεία για την ανάπτυξη έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στις διεθνείς αγορές.

    Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, οι επενδυτές έχουν στραφεί από την προβληματική Κίνα στις αγορές των ΗΠΑ. Όμως, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές ούτε οι αμερικανικοί δείκτες αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο. Όσο για τις ευρωαγορές, οι δυναμικές αλλάζουν αλλά το 2024 ίσως είναι μια καλή χρονιά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Απαισιόδοξη η Morgan Stanley

    «Οι επενδυτές έχουν κρυφτεί στις Big Tech, όμως δεν είναι σίγουρο ότι αρκεί αυτό το καταφύγιο» προειδοποίησε ο Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley ο οποίος σημείωσε ότι το ράλι πάνω από 16% του S&P κινείται σε πολύ μικρό αριθμό εταιρειών.

    «Η αναλογία κινδύνου-απόδοσης είναι η χειρότερη που έχω δει ποτέ» ανέφερε ο αναλυτής σημειώνοντας ότι μία κατάρρευση κατά 25% είναι πιθανή αν οι υπολογισμοί των επενδυτών δεν επαληθευτούν στην πραγματική οικονομία.

    Οι ισορροπίες που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής η Fed μεταξύ της νομισματικής σύσφιξης και της ανάπτυξης αλλά και η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης πυροδότησαν ένα εντυπωσιακό ράλι, με τους αναλυτές να επιμένουν ότι η βουτιά αργά ή γρήγορα θα έρθει μέσα στο έτος.

    Ο Ουίλσον επιμένει στην θεωρία του για τα εταιρικά κέρδη, υποστηρίζοντας ότι τα ασθενή αποτελέσματα κάποια στιγμή θα «χτυπήσουν» τους αμερικανικούς δείκτες.

    Η περίπτωση των μετοχών τεχνολογίας

    Φέτος ο Nasdaq ανέκαμψε άνω του 30% διαγράφοντας τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς. Η εμφάνιση του ChatGPT επανέφερε στα υψηλά τους τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, ενώ υπήρχαν και κάποιες εταιρείες –outsiders όπως η Nvidia που εκτοξεύτηκαν, χάρη στη πεποίθηση των επενδυτών ότι θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Το παράδοξο είναι ότι παρά τη φρενίτιδα στη Wall Street οι επενδυτές επέλεξαν ασφαλείς επιλογές εταιρειών με τα κέρδη να μην επιμερίζονται και σε άλλες εταιρείες.

    Οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Alphabet  και Meta ανακοίνωσαν τεράστιες δαπάνες σε projects Τεχνητής Νοημοσύνης εκτοξεύοντας τις μετοχές τους, με τον Ουίλσον να σημειώνει ότι στην εποχή των υψηλών επιτοκίων αυτό πολύ εύκολα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

    Προβληματική αγορά

    Όσο για το σύνολο των εταιρειών, το εντυπωσιακό ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με τον αναλυτή έχει «θολώσει» το τοπίο σχετικά με την μεγάλη εικόνα της αγοράς, τους αδύναμους ισολογισμούς και τις πιέσεις των λιανοπωλητών λόγω πληθωρισμού. «Συμβαίνουν πολλά δυστυχήματα εκεί έξω», σημείωσε.

    Οι ευάλωτες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες για δύο μήνες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και τέσσερις εξ’ αυτών κατέρρευσαν, η οικονομία της Κίνας και οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σοκ που θα διαγράψει ακόμα και το 25% των κερδών του S&P, σύμφωνα με τον Ουίλσον.

    «Οι άνθρωποι δεν είναι αφελείς, στιβάζονται σε μια χούφτα μετοχών γιατί βλέπουν τις ρωγμές», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι ούτε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως Microsoft και Nvidia είναι σίγουρο ότι θα γλυτώσουν στην περίπτωση που επικρατήσει το χειρότερο σενάριο.

    Καλύτερες ημέρες για τις ευρωαγορές.

    Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, οι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν ευκαιρίες στις ευρωαγορές, ιδίως μέσα στο 2024.

    Τα στοιχήματα για ύφεση στην ευρωζώνη υποχωρούν και η αισιοδοξία για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών έχει επιστρέψει στους επενδυτές.

    Η τοποθέτησή τους παραμένει αμυντική, με τον Eurostoxx 500 να διατηρεί μια πολύ πιο μετριοπαθή ανάκαμψη μέσα στο έτος σε σχέση με αυτό της Wall Street.

    Οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών έχουν πάρει κεφάλι από τις μέχρι πρότινος κορυφαίες μετοχές των οίκων πολυτελείας, με τις εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου για τον διαβήτη να έχει εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή τους αξία.

    Αντίθετα, εταιρείες όπως LVMH, Kering, Richemont έχουν αρχίσει να δέχονται τις πρώτες ισχυρές πιέσεις, ύστερα από ένα εντυπωσιακό ράλι το 2022, όταν οι αγορές κατέρρεαν.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΠΕΚ: Έλλειμμα 3 εκατ. βαρέλια στις αγορές πετρελαίου

    Google: Ξεκινά η μεγάλη δίκη στις ΗΠΑ για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές

    Γερμανία: Δεκαπλασιάζει τις αγορές καυσίμου από την Ινδία, η οποία διυλίζει ρωσικό πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ