• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Υψηλά έτους για τις τράπεζες, ίλιγγος πριν από τις 900 μονάδες


    Aπό τα τέλη Ιουλίου είχε να αγγίξει η αγορά τις 890 μονάδες. Αν και δεν τα «κατάφερε», γράφοντας υψηλό στις 891 μονάδες, ωστόσο οι τράπεζες, ελέω Ηρακλή, έκαναν ότι καλύτερο… μπορούσαν αφού, Εθνική Alpha και Eurobank έκλεισαν σε νέα υψηλά έτους και ο τραπεζικός δείκτης προηγείται πια του γενικού δείκτη, γράφοντας 903 μονάδες και 889,84 ο γενικός (κέρδη 2,17%).

    Η φόρο που πήρε χθες η Coca Cola δε, συνεχίστηκε και σήμερα, κλείνοντας με κέρδη πάν ω από 4,5%, στα 30,28 ευρώ και όγκο, επίσης, πρωτοφανή για την μετοχή, άνω των 100 χιλιάδων τεμαχίων.

    Η εταιρεία θα εκδώσει ομολογιακό μέχρι 5 δις. ευρώ 10ετούς διάρκειας, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει από χθες το mononews.gr. Κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα και για την Lamda, στα 7,64 ευρώ, παρά τα υψηλά ημέρας στα 7,79 ευρώ και τις χρηματιστηριακές να δίνουν τιμή στόχο στα 7,6 ευρώ.

    Τελείως ξαφνικά, το κλίμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά δείχνεςι ότι αλλάζει και οι 900 μονάδες δείχνουν πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

    Το σχέδιο Ηρακλής, αύριο αποστέλλεται προς έγκριση στους θεσμούς, ενώ η αγορά ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες το απόγευμα της Πέμπτης.

    Κι αυτό, ενώ το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει αρχίσει να πα΄λιρνει και πάλι την ανιούσα, αγγίζοντας το 1,41%.  Αυτό συμβαίνει μετά τα αλλεπάλληλα reports ότι το ελληνικό 10ετές παραμένει ακριβότερο από το Ιταλικό κι ενώ η γειτονική χώρα έχει επενδυτική βαθμίδα, ενώ η χώρα μας όχι.

    Κέρδη πάνω από 6% για την Alpha, στο 1,92 ευρώ, 6,6% για την ΕΤΕ, στα 3,06 ευρώ, σχεδόν 6% τα κέρδη της Eurobank, στα 0,96 ευρώ και 3,33% για την Πειραιώς, στα 3,04 ευρώ 93,21 τα προηγούμενα υψηλά).

    Οι αγοραστές σάρωσαν και τα blue chips. Πάνω από 3,6% τα κέρδη για την Βιοχάλκο, στα 3,70 ευρώ, στα 3,17 ευρώ σκαρφάλωσε η ΔΕΗ με κέρδη σχεδόν 2%, αντίδραση πάνω από 4% για την Ελλάκτωρ, στο 1,756 ευρώ, πάνω από 1% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ και φήμες για διάθεση πακέτου μετοχών πριν τελειώσει η χρονιά, 1,39% ενισχύθηκε η Τέρνα Ενεργειακή, στα 7,31 ευρώ.

    Το κλίμα στην αγορά μοιάζει ενθαρρυντικό και τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς διευρύνονται. Δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι το Χ.Α. αποτελεί μία αγορά που βρίσκεται διαρκώς σε θετικό πρόσημο, με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ξεπερνούν το 43%.

    Ήδη πάντως, τα ξένα χρηματιστήρια χτυπούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι ευρωπαίκές αγορές διαπραγματεύονται σε υψηλά 4άρων ετών και οι τρεις δείκτες της Wall Street βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλά τους.  Που σημαίνει ότι η αντίδραση του Χ.Α. είναι μάλλον δικαιολογημένη, έπειτα από δέκα χρόνια ύφεσης και μνημονίων της ελληνικής οικονομίας.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 87 έκλεισαν με άνοδο και 27 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ