• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Υπό έλεγχο οι πιέσεις-Ενσωματωμένες οι επιπτώσεις στην οικονομία σχολιάζει ο Σταϊκούρας την Fitch

    • NewsRoom


    Στον απόηχο της υποβάθμισης του outlook από θετικό σε σταθερό της ελληνικής οικονομία από τη Fitch, αλλά και στα απόνερα της χθεσινής συνόδου κορυφής κινείται ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ.

    Άνοιξε στις 599 μονάδες αλλά ανακάμπτει το χαμένο έδαφος περιορίζοντας τις απώλειες στο 0,93% και με το τζίρο στα 4,4 εκατ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα στο 2,3% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομόλογου.

    Νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα,  ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι άλλο επενδυτική βαθμίδα η οποία δεν μειώνεται και άλλο η προοπτική η οποία μειώθηκε σε σταθερή ενσωματώνοντας όμως πολλές από τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία στην ελληνική οικονομία προσωρινά.

    Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό αφού το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής παρέπεμψε τις ελληνικές καλένδες της Κομισιόν και του Eurogroup τις αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ευρωζώνης με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 0,4%, ο CAC στο Παρίσι 1,5% και ο ισπανικός δείκτης στη Μαδρίτη πάνω από 2%.

    Ταυτόχρονα οριακά πτωτικά κινούνται και τα συμβόλαια στη Wall Street .

    Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις στο 9μνηνο του 2020 για την ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικές εξαιτίας του τουρισμού που συμβάλλει στο ΑΕΠ με τουλάχιστον 10%.

    Πτώση 2,5% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, με την Alpha και τη Eurobank να υποχωρούν πάνω από 1,9% η Εθνική πάνω από 4% και η Πειραιώς πάνω από 2,5%.

    Ψαλιδίστηκαν και τα αρχικά κέρδη στη ΔΕΗ, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου με τη μετοχή να υποχωρεί κάτω από τα 2,5 ευρώ.

    Κατά τα άλλα πάνω από 2% καταγράφουν απώλειες ΟΛΠ και Jumbo και πάνω από 1% ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Βιοχάλκο.

    Θετικό πρόσημο για την ΕΥΔΑΠ και τη Motor Oil.

    Από τις μετοχές που διακινούνται 44 υποχωρούν και 23 ενισχύονται.



    ΣΧΟΛΙΑ