• Πολιτική

    ΕΕ: Η Κομισιόν θα αναλάβει τον ρόλο του δανειζόμενου από τις κεφαλαιαγορές

    • NewsRoom
    Κομισιόν: Καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κοινοτικούς κανόνες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων

    H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Σε συμφωνία για μια μεγαλύτερη ενίσχυση του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 2% του ΑΕΠ, στην οποία θα περιέχονται εμπροσθοβαρείς δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την επίτευξη κοινού σχεδίου.

    Παράλληλα, η Κομισιόν θα αναλάβει τον ρόλο του δανειζόμενου από τις κεφαλαιαγορές προκειμένου να διοχετευθούν πόροι στις χώρες της Ένωσης, αλλά και να εισηγηθεί την πρόταση για το νέο Ταμείου Ανάκαμψης «ικανού μεγέθους» μέχρι τις 6 Μαΐου.

    Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένουν, ενώ θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλές ακόμα λεπτομέρειες, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν νέες συναντήσεις το επόμενο διάστημα.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ, μιλώντας μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, έκανε λόγο για μια «πολλά υποσχόμενη σύνοδο, που άνοιξε δρόμο για το μέλλον», εξηγώντας πως  οι ηγέτες εξέφρασαν «την ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και να κινηθούμε συντονισμένα στην σταδιακή πορεία άρσης των περιορισμών που έχει επιβάλει η πανδημία σε ολόκληρη την Ε.Ε.».

    «Η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών των χωρών μας αποτελεί βεβαίως την πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., συμπληρώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε τη συμφωνία των τριών αξόνων που προηγήθηκε στο Eurοgroup προ δύο εβδομάδων. «Στόχος μας είναι το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων να είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση το πολύ έως την 1η Ιουνίου», τόνισε ο κ. Μισέλ.

    Ο κ. Μισέλ ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι «ικανού μεγέθους».

    Τέλος, ανέφερε πως υπάρχει «πλήρης αλληλεγγύη» από τους «27» προς την Κύπρο όσον αφορά «τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς της Τουρκίας».

    Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, μίλησε για ένα χωρίς προηγούμενο οικονομικό πλήγμα στην Ένωση από την κρίση του κορονοϊού. «Το ΑΕΠ θα μειωθεί σε όλες τις χώρες, ωστόσο ορισμένες θα πληγούν περισσότερο, ειδικά όσες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο του τουρισμού».

    «Το ύψος της κρατικής βοήθειας ανά την Ε.Ε. είναι τεράστιο, ωστόσο υπάρχουν διαφορές στο ύψος της ανά χώρα», είπε ακόμη, συμπληρώνοντας ότι ο Προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα συνδέεται άρρηκτα με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο που το εμπιστεύονται όλες οι χώρες και θα παίξει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    «Η Κομισιόν θα αντλήσει πόρους μέσω δανεισμού, τους οποίους στη συνέχεια θα διοχετεύσει στις χώρες – μέλη που θα τους έχουν ανάγκη», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μάλιστα στάθηκε και στον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα που θα έχει ο νέος προϋπολογισμός της Ένωσης.

    «Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%», είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό.

    «Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.



    ΣΧΟΛΙΑ