• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ήπιες διακυμάνσεις, μέτριο ενδιαφέρον – Πάνω από 40 δολ. το βαρέλι το αμερικανικό αργό

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν – Τι κινήσεις κάνουν


    Πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι πέρασε η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) με τις προσδοκίες για επαναφορά της διεθνούς οικονομίας στην κανονικότητα να ενισχύονται.

    Την ίδια ώρα τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησαν την εβδομάδα ήπια και υποτονικά.

    Οι αλλαγές στη στάθμιση των ελληνικών δεικτών FTSE εμπεδώνονται από την επενδυτική κοινότητα με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να εμφανίζει ήπια συμπεριφορά αλλά και εξόχως «σημαδιακή» αφού διαπραγματεύεται στις 666 μονάδες.

    Οι συναλλαγές στα πρώτα 30 λεπτά μόλις που περνούν τα 3 εκατ. ευρώ.

    Ακρότητες και μεγάλες διακυμάνσεις δεν παρατηρούνται αφού η μόνη μετοχή του 20άρη που καταγράφει άνοδο σχεδόν 1,7% είναι αυτή του Φουρλή ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η μετοχή της Πειραιώς που υποχωρεί 2,36% και ακολούθως το Jumbo 1,94%.

    Από εκεί και πέρα αρνητικό πρόσημο για την Εθνική 1,44%, την Alpha Bank 1,04% και τη Eurobank 1,39%.

    Απώλειες 1,35% για τον ΟΠΑΠ ενώ Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος καταγράφουν αντίδραση χαμηλότερη από 1 ποσοστιαία.

    Οριακές απώλειες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Παρισιού 0,26% και 0,21% αντίστοιχα.

    Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, όπως γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, δοκίμασε με επιτυχία το κομβικό σημείο στήριξης των 630 μονάδων ολοκληρώνοντας μια διόρθωση της τάξεως του 8,5% από τα τοπικά υψηλά που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα.

    Ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε ανέπαφος διατηρώντας έτσι την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική του διαγράμματος της Αγοράς. Ο MACD ωστόσο επανήλθε με μικρή καθυστέρηση σε ανοδική τροχιά καθώς στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εμφάνισε κόπωση με αποτέλεσμα να γυρίσει αρνητικός παραμένοντας σε φάση πώλησης έως την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

    Τα καλά νέα για τους αγοραστές, όπως σημειώνει ο αναλυτής, είναι ότι στο γρήγορο «κάτω» της πρόσφατης διόρθωσης εκτονώθηκαν οι ταλαντωτές από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει εκ νέου ανοδικό περιθώριο που μπορεί να πληρώσει επίπεδα άνω των 700 μονάδων. Σημείο αναφοράς παραμένει η αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη σκληρή μάχη των πωλητών.

    Το σενάριο ανάκαμψης μέχρι στιγμής εξελίσσεται ικανοποιητικά, η αρνητική μεταβλητότητα αναχαιτίζεται σχετικά γρήγορα και δεν βγάζει σημαντικές συναλλαγές που θα έδιναν στίγμα αποχώρησης ισχυρών χαρτοφυλακίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε το πρώτο ραντεβού με τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται σε κατερχόμενη πορεία προς τις 735 μονάδες.

    Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να συσσωρεύσει στην περιοχή των προηγούμενων υψηλών πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει την νέα ανοδική διαφυγή.



    ΣΧΟΛΙΑ