• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οι ξένοι μένουν στις θέσεις τους και δεν πουλάνε – Πάρτι στον Μυτιληναίο, Άλφα, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και Πειραιώς


    Σε Πειραιώς, Άλφα, Μυτιληναίο, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ , ΟΛΠ και ΔΕΗ βασίστηκε η αλλαγή σελίδας στην αγορά, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με την Παρασκευή από τα 92 εκατ. ευρώ στα 65,5 εκατ. ευρώ.

    Πλην όμως, η αγορά έγραψε υψηλό ημέρας στις 1070 μονάδες, δείχνοντας ότι απομακρύνεται από την ανασφαλή ζώνη των 1020 μονάδων.

    Κλείσιμο λοιπόν στις 1068 μονάδες και άνοδος 1,29% δεν λες ότι δεν έγινε και τίποτα στην αγορά, τουλάχιστον σε επίπεδο δείκτη και σε μία μέρα που οι διακυμάνσεις είναι υποτονικές στις άλλες αγορές.

    Εκείνο που ανησυχεί και μένει να τιμολογηθεί είναι οι επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου μετά την ξαφνική απόφαση του ΟΠΕΚ + να μειώσει την παραγωγή κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Ο λόγος είναι ότι σε περιβάλλον πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων και με το εμπάργκο στη Ρωσία να συνεχίζεται αμείωτο λόγω Ουκρανικού, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θέλουν την τιμή του μαύρου χρυσού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Υπό τα δεδομένα αυτά μοιραία το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην Μότορ Όιλ που έκλεισε με κέρδη 2,36%, στα 24,24 ευρώ και τα ΕΛΠΕ   με άνοδο 2,12%, στα 7,72 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα κάποιες εντολές αγορών βγήκαν στις τράπεζες, αλλά και στα άλλα  blue chips με τη διάθεση των επενδυτών, ειδικά των ξένων, να μένουν στις θέσεις τους και να μην επιθυμούν να πουλήσουν.

    Αυτό είναι χαρακτηριστικό στην περίπτωση της Μυτιληναίος με την αγορά να βλέπει κίνηση πιο ψηλά με κεφαλαιοποίηση σήμερα 3,8 δις. ευρώ.

    Κέρδη 1,91% και ιστορικό υψηλό στα 26,70 ευρώ με 160 χιλιάδες κομμάτια.

    Δηλαδή, όποια προσφορά βγαίνει για το χαρτί σκουπίζεται αυτομάτως…

     Αγορές και στην Άλφα με πάνω από 6,8 εκατ. κομμάτια, στο 1,176 ευρώ, σούπερ άνοδος 5,91% για την Πειραιώς, στα 2,11 ευρώ, με την αγορά να προεξοφλεί την είσοδο της μετοχής στον MSCI στην αναθεώρηση του Μαϊου.

    Άλλαξαν χέρια 3,15 εκατ. κομμάτια.

    Τα αποτελέσματα του ΟΛΠ εξακολουθούν να ενθουσιάζουν, αλλά χωρίς αξιόλογες συναλλαγές και κυρίως, χωρίς διαθέσεις για πωλήσεις, με την μετοχή να οδηγείται +1,98% πιο ψηλά, στα 19,56 ευρώ με ούτε… 10 χιλιάδες κομμάτια.

    Πάνω από τα 8 ευρώ επέστρεψε η ΔΕΗ με κέρδη 1% και 425 χιλιάδες κομμάτια.

    Αίσθηση προκάλεσε το ανοδικό γύρισμα της ΕΥΔΑΠ στο +3,6%, στα 6,74 ευρώ με 46.720 κομμάτια.

    Σε ότι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις και απ’ ότι «διαβάζει» το ταμπλό, σιγά – σιγά αρχίζει να τιμολογείται ότι η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να ανακτά το χαμένο έδαφος μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

    Για την ύπαρξη της αυτοδυναμίας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι χτίζεται μέρα με τη μέρα.

    Διαβάστε επίσης

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Tο ράλι των μετοχών τεχνολογίας είναι υπερβολικό



    ΣΧΟΛΙΑ