• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οι λόγοι για το πάρτι σε ΔΕΗ και Jumbo και η απογοήτευση για έκτη συνεδρίαση του ΟΤΕ

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Με την ΔΕΗ και το Jumbo να οδηγούν τον δείκτη πάνω από τις 1080 μονάδες, η αγορά δείχνει να ξεφουσκώνει σε σχέση με τα πρωϊνά κέρδη. Με υψηλό ημέρας στις 1094 μονάδες, τα αρχικά κέρδη περιορίζονται σε 0,5%, με τον γενικό δείκτη στις 1081 μονάδες και συναλλαγές λίγο πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

    Τα αρχικά κέρδη στις τράπεζες περιορίζονται, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε trading, μετά τις απώλειες των τελευταίων ημερών, σπεύδοντας να κατοχυρώσουν ρευστότητα σε λίγο καλύτερες τιμές. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πολιτική αβεβαιότητα, αφού όλα δείχνουν ότι οι εκλογές μετατίθενται σίγουρα για μετά το Πάσχα, τουλάχιστον με βάση τις εκτιμήσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο.

    Στα 2,049 ευρώ η Πειραιώς, με υψηλό ημέρας κοντά στα 2,10, στο 1,373 ευρώ η Eurobank με ψηλό προς 1,40, στα 4,88 ευρώ η ΕΤΕ με υψηλό στα 4,96 και στο 1,29 η Alpha, με υψηλό πάνω από το 1,30 ευρώ.

    Κι ενώ οι τράπεζες δείχνουν να φρενάρουν την αγορά, η εικόνα δεν είναι ίδια για το Jumbo και την ΔΕΗ. Στο μεν Jumbo εμφανίζεται φέτος ότι τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 15% και ισχυρό μέρισμα 1,15 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ μετά την εξαγορά της ρουμανικής ENEL προσθέτει αυτομάτως στα EBITDA της άλλα 300 εκατ. ευρώ. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που εξηγούν την κούρσα στη ΔΕΗ, που αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 2,76%, στα 8,20 ευρώ και όγκο 1,3 εκατ. τεμαχίων και η Jumbo κατά 1,9%, στα ιστορικά υψηλά των 21,38 ευρώ, ενώ βρέθηκε και πιο ψηλά, στα 22,06 ευρώ! Με 375 χιλιάδες κομμάτια να έχουν αλλάξει χέρια ως αυτή την ώρα.

    Νέες απώλειες για τον ΟΤΕ για έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή υποχωρεί στα 13,88 ευρώ.

    Στην πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να προστεθεί η προοπτική περαιτέρω αύξησης επιτοκίων αλλά και το Ουκρανικό το οποίο έχει υποτιμηθεί από τους παράγοντες της οικονομίας και των αγορών κυρίως γιατί υποχώρησε το ενεργειακό κόστος.

    Στο επίκεντρο η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS την Παρασκευή 10/3 η οποία αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο ΒΒ, σταθερές προοπτικές δηλαδή ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ακολουθεί η αξιολόγηση της Moody’s στις 17 Μαρτίου.

    Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,47%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,48% και το γερμανικό 10ετές στο 2,68%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πάνω από τα 8,13 η ΔΕΗ, νέο ιστορικό για Jumbo και προβάδισμα αγοραστών στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ