• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί Πειραιώς και Μυτιληναίος έκαναν τη διαφορά σε μία πτωτική συνεδρίαση

    Χρ. Μεγάλου – Ευ. Μυτιληναίος


    Σε μία πτωτική μέρα για τις αγορές και το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,5%, κλείνοντας στις 662,39 μονάδες και με συναλλαγές, υποτονικές, στα 61,21 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός τζίρος είναι ακόμα πιο χαμηλός, αγγίζοντας τα 53,3 εκατ. ευρώ, λόγω  μιας σειράς πακέτων που έγιναν στον ΟΤΕ, το Jumbo, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha.

    Πειραιώς και Μυτιληναίος ήταν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ξεχώρισαν ανοδικά, έστω κι αν τα κέρδη τους διαμορφώθηκαν χαμηλότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 0,64%, στο 1,659 ευρώ, εξαιτίας της δυναμικής που δημιούργησε στο χαρτί η τοποθέτηση του επιχειρηματία Αριστοτέλη Μυστακίδη, διακινώντας περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια. Ο Μυτιληναίος δεν παύει να αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, λόγω της ισχυρή του θέσης στην αγορά φυσικού αερίου. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,57%, στα 7,94 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι αναζωπυρώνονται εστίες κορονοϊού στην Ευρώπη, επηρεάζουν μετοχές όπως η Aegean που έκλεισε με απώλειες πάνω από 4%, στα 4,2 ευρώ. Πιέσεις 6,55% για την μετοχή της Ελλάκτωρ, στα 1,05 ευρώ, ενώ πάνω από 3% ανήλθαν οι απώλειες σε ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ (η οποία ετοιμάζει την έκδοση ομολογιακού δανείου), ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και Jumbo. Πάνω από 2% η πτώση στην Μότορ Όιλ και την Βιοχάλκο και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα η πτώση στον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, την Coca Cola και την Alpha. Περιορισμένες απώλειες κάτω από 1% για την Εθνική και την Eurobank.

    Κέρδη πάνω από 2% για τον Σαράντη, στα 8,88 ευρώ και 40 χιλιάδες τεμάχια όγκο.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 69 υποχώρησαν και 26 έκλεισαν με κέρδη.

    Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο υπολογισμός της νέας σύνθεσης των δεικτών με τις τιμές όμως που διαμορφώνουν τη νέα στάθμιση, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει αυξημένη μεταβλητότητα. Η αιτία δεν είναι άλλη από την μειωμένη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της Coca Cola HBC αλλά και του ΟΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ