• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Focus σε Πειραιώς (που υπόσχεται μέρισμα για τα κέρδη του 2023) και ΟΤΕ (που πάνε καλά οι δουλειές στην Ελλάδα) και βοήθεια από Coca Cola πάνω από τις 1.100 μονάδες

    Χρηματιστήριο


    Κίνηση μέχρι τις 1.107 μονάδες για τον γενικό δείκτη και με συναλλαγές σχεδόν στα 5 εκατ. ευρώ, πριν καν περάσει το πρώτο ημίωρο από το άνοιγμα των συναλλαγών.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ΟΤΕ και Πειραιώς που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Εντυπωσιακή η μείωση των κόκκινων δανείων της τράπεζας στο 6,6%.

    Ταυτόχρονα, μαγνητίζει η προοπτική μερίσματος και από την Πειραιώς για τα φετινά κέρδη, με ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,15 στο α’ 3μηνο και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 13%, που υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023, παρουσίασε η Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Ως προς τον ΟΤΕ, στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 1,6%, στα €318,5 εκατ., με ισχυρό περιθώριο EBITDA 43,3% σε σύγκριση με 42,2% ένα χρόνο πριν.

    Κέρδη 1,82% για τη μετοχή της Πειραιώς και σχεδόν 1% για τον ΟΤΕ. Μένει να φανεί αν οι επενδυτές θα κρατήσουν το μομέντουμ μέχρι το τέλος.

    Πάντως, θα μπορούσε να είναι μία καλή ευκαιρία, σημειώνουν οι αναλυτές, ο ΟΤΕ να ξεκολλήσει από την περιοχή των 13,20 – 13,40 ευρώ, αν και στις πρώτες αναλύσεις προκύπτει ένταση στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών του κλάδου και οριακές αυξομειώσεις στα οικονομικά στοιχεία.

    Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη είχαμε την Coca Cola, χθες ο Μυτιληναίος και σήμερα η Πειραιώς από τις τράπεζες και ο ΟΤΕ από τα blue chips δίνουν στίγμα αυτονόμησης της αγοράς.

    Προσοχή όμως, γιατί αυτό συμβαίνει σε ένα δύσκολο περιβάλλον τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Διεθνώς έχουμε χρεοκοπίες τραπεζών, επιτόκια που περικόπτουν την κερδοφορία των εταιρειών και πληθωρισμός που περιορίζει τις πωλήσεις.

    Στο εσωτερικό, ο αστάθμητος παράγοντας του εκλογικού αποτελέσματος και η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αναστείλουν την επενδυτική βαθμίδα.

    Πάνω από 2% τα κέρδη για την Coca Cola, μικρές απώλειες στην Eurobank και αμετάβλητη η ΕΤΕ, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 0,5%. Μόλις 0,14% τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη.

    Συνέχεια των εντολών πώλησης στον Μυτιληναίο, λίγο κάτω από τα 26 ευρώ. Πάνω από τα 15,93 ευρώ ο ΟΠΑΠ, που αθόρυβα κινείται σε νέα υψηλά 13 ετών.

    Από τα small caps αντίδραση επιχειρείται σε Λαβιφάρμ και Ιατρικό.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ