• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο σε συμπληγάδες – Ποια χαρτιά κινούν οι ξένοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    χρηματιστήριο


    Βαραίνει το κλίμα στις αγορές και το Χ.Α. Ακόμα και τα θεματικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο Μυτιληναίος, ένας όμιλος που βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν το σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας, δεν αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την αυτονομία της αγοράς.

    Νέες πληροφορίες για πλήθος ακόμα αμερικανικών τραπεζών που βρίσκονται λίγο πριν από την χρεοκοπία επιτείνουν το αρνητικό κλίμα στις αγορές.

    Σχεδόν 1% η βουτιά στα αμερικανικά χρηματιστήρια και ενδοσυνεδριακά πάνω από 1,3% η πτώση για τον Dow με τον S&P 500 να «παλεύει» για την κρίσιμη στήριξη των 4.050 μονάδων.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, η επαναπροσέγγιση των 1.100 μονάδων από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αποκτά νέα διάσταση, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Πέρα από το ψυχολογικό κίνητρο, δημιουργείται θέμα τεχνικής αντίστασης που είναι αμφίβολο αν θα το υπερκεράσουν η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,26% 3,87 και ΟΤΕ ΟΤΕ -2,36% 14,09 , μετοχές για τις οποίες επίσης, υπάρχει προσδοκία ανακοίνωσης ισχυρών αποτελεσμάτων πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

    Την ίδια ώρα, οι επενδυτές που συμμετέχουν στο Χ.Α. έχουν γνώση της διάθεσης της ΕΚΤ, όπως αυτή διατυπώθηκε από την επικεφαλής της κυρία Κριστίν Λαγκάρντ για συνέχεια της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων μέχρι να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

    Κι αν το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων οδηγεί σε χρεοκοπία αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες με βάση τα ελληνικά δεδομένα έχουν δύο και τρεις φορές τις καταθέσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά για τις ΗΠΑ θεωρούνται μικρές, τι θα γίνει αν το πρόβλημα εξαχθεί στην Ευρώπη;

    Οι μνήμες από την κατάρρευση της Credit Suisse και η παρεπόμενη διάσωσή της από την UBS είναι νωπές στην Ευρώπη.

    Αλλά και στην Ελλάδα, αφού ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος πτωτικός μήνας μετά την κούρσα της αγοράς που ξεκίνησε από το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες ιδιώτες παραμένουν επιφυλακτικοί στην προσέγγισή τους για το Χ.Α. γνωρίζοντας ότι τυχόν πολιτική αστάθεια μετά τις κάλπες της 21ης Μαϊου θα πάει παρά πίσω την επενδυτική βαθμίδα.

    Η κατάσταση δε, μπορεί να γίνει απρόβλεπτη αν επικρατήσουν πολιτικοί συσχετισμοί που διατυμπανίζουν κατά την προεκλογική περίοδο αυξήσεις 10% στο Δημόσιο ή θέσπιση κατώτατου μισθού κοντά στα χίλια ευρώ από… 1/7/2023, με τους ξένους επενδυτές να μην κρύβουν τον σκεπτικισμό τους ως προς το ακραίο σενάριο ενός νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, η αγορά βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων. Οι συναλλαγές έχουν μειωθεί αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και τζίρος γίνεται σε μεμονωμένες μετοχές, τράπεζες και μερικά ακόμα  blue chips.

    Μόνο χθες στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,26% 3,87 έγιναν 10,7 εκατ. ευρώ, στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,38% 38,48 10,09 εκατ. , στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,06% 15,42 που έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών 6,17 εκατ., στην Alpha ΑΛΦΑ -1,83% 1,61 5,38 εκατ., στην Jumbo ΜΠΕΛΑ -1,45% 27,20 5,15 εκατ., στην Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0% 27,50 4,2 εκατ. και στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,08 4,2 εκατ.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Βουτιά στο κενό για PacWest και Western Alliance – Έχασε όλα τα κέρδη του 2023 ο Dow Jones

    Mytilineos: Ιστορικά υψηλά επιδόσεων το α’ τρίμηνο του 2023 – Στα €225 εκατ. τα EBITDΑ- Επιβεβαίωση mononews

    Alpha Finance & Optima Bank: Ισχυρά αποτελέσματα η Mytilineos – «Ανοίγει» ο δρόμος για υψηλότερες τιμές στόχους



    ΣΧΟΛΙΑ