• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Επίθεση πωλητών στις τράπεζες, διόρθωση σε ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ, αναχώματα από αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ

    Ευ. Μυτιληναίος - Γ. Περιστέρης - Μ. Τσαμαζ - Γ. Κάρας

    Ευ. Μυτιληναίος – Γ. Περιστέρης – Μ. Τσαμαζ – Γ. Κάρας


    Και πάλι καλά για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστήριο Αθηνών και την επενδυτική ψυχολογία.

    Τη στιγμή που οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές πλησιάζουν το 3%, η εγχώρια κεφαλαιαγορά κατέγραψε απώλειες μόλις 0,95%, κινούμενη εντός ορίων κινητού μέσου όρου 200 ημερών, στις 884,20 μονάδες.

    Οι συναλλαγές έχουν ατονήσει, περί τα 66 εκατ. ευρώ και πλέον η τάση φαίνεται να έρχεται από το εξωτερικό. Κάτι που είναι αδύνατο να αποφευχθεί, αφού η Ευρώπη ετοιμάζει νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, ειδικά μετά τη σφαγή στην Μπούκα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις ΗΠΑ είναι διάχυτη πλέον η πληροφορία ότι επίκειται περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed.

    Ανεξάρτητα από τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Οι εξελίξεις αυτές δεν ακούγονται ευχάριστα στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών και ειδικά για χώρες που δείχνουν ευάλωτες, όπως η Ελλάδα, η οποία μετά τα μνημόνια καλείται να διαχειριστεί τη μία κρίση μετά την άλλη (κορωνοϊός, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία).

    Για την αξιολόγηση της Ελλάδας και τους λόγους αναβάθμισης, η Moody’s εξηγεί ότι αυτό θα γινόταν αν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και αναπτυξιακού δυναμικού. Μια ταχύτερη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος θα ήταν επίσης θετική για την αξιολόγηση, όπως και η επίλυση των συνεχιζόμενων προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.

    Στον αντίποδα, εφόσον οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις ανατραπούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ, δεν θα επιτρεπόταν περαιτέρω αναβάθμιση. Μια παρατεταμένη αναζωπύρωση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό ή μια περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε επίσης να θέσει πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση, εάν οδηγούσε σε παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης του ΑΕΠ και σε περαιτέρω σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους.

    Σημειωτέον, ότι η Moody’s αξιολογεί τη χώρα σε Ba3 stable και είναι ο οίκος με τη χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των Fitch, S&P και DBRS Morningstar.

    Οι τράπεζες, οι οποίες ενσωματώνουν πολλούς από τους κινδύνους για τη χώρα βρέθηκαν υπό πίεση την Τετάρτη.

    Στα όρια του 1 ευρώ επέστρεψε πάλι η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,48% 2,11 που κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη από 3%. Πάνω από 25 οι απώλειες στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,52% 3,85, στο 1,375 ευρώ, 1,87% για την Alpha ΑΛΦΑ 2,40% 1,71, στο 1,10 ευρώ και 1,5% για την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,32% 8,46, στα 3,45 ευρώ.

    Σε λογικά πλαίσια και αναμενόμενα λόγω κλίματος, οι απώλειες στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,63% 11,84, που υποχώρησε κατά 1,4%, στα 7,74 ευρώ με 478 χιλιάδες κομμάτια και τους επενδυτές να παραμένουν στις θέσεις τους.

    Από εκεί και πέρα υπό πίεση η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,15% 13,10 που υποχώρησε 1,9%, καθώς η αγορά ανησυχεί ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν τρελαθεί, τόσο ο πληθωρισμός θα τρώει το διαθέσιμο εισόδημα των επισκεπτών από παραδοσιακές αγορές που έχουν ως προορισμό τη χώρα μας.

    Πάνω από 1,95 οι απώλειες και στην ενεργοβόρο Βιοχάλκο ΒΙΟ 1,14% 6,20 και τις θυγατρικές της. Απώλειες 1,75 για την ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -1,14% 5,19, στα 3,68 ευρώ, όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέων εισαγωγών ή εκδόσεις νέων ομολογιακών λόγω συγκυρίας.

    Διόρθωση σε Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,21% 38,72 και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,30% 18,16.

    Κάποιο φρένο έβαλαν στην αγορά τα ανοδικά κλεισίματα, έστω και οριακά, σε ΟΤΕ ΟΤΕ -0,49% 14,15, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,54% 15,30, Jumbo ΜΠΕΛΑ -1,38% 27,14, Motor Oil ΜΟΗ -0,72% 27,70.

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Quest ΚΟΥΕΣ -1,38% 5,71 και την αγορά να περιμένει επιπλέον μέρισμα, η μετοχή έκλεισε θετικά στα 6,17 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Ο πόλεμος θολώνει το momentum της ελληνικής οικονομίας – Προσοχή στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό

    Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μετά την απαγόρευση του άνθρακα στο στόχαστρο το πετρέλαιο και τα έσοδα της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα



    ΣΧΟΛΙΑ