• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Εν μέσω φημών στο +7% η Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Ένα χαρτί, η Ελλάκτωρ, συγκέντρωσε την προσοχή της αγοράς την Πέμπτη, σε μία συνεδρίαση που κατά τα άλλα ήταν άνευρη.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75%, στις 890,85 μονάδες, αλλά σε ένα άνυδρο περιβάλλον, με τις συναλλαγές οριακά πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

    Στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,65 , άλλαξαν χέρια πάνω από 1,1 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στα υψηλά μέρας, στο 1,376 ευρώ και τις φήμες να κάνουν το γύρο της αγοράς, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θέλουν μεγάλο  fund με πρόσφατη εξαγορά στην Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας να δείχνει ενδιαφέρον για το ενεργειακό asset του εισηγμένου ομίλου.

    Από την άλλη, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάκτωρ αναμένεται να κατέλθει στον διαγωνισμό της Αττικής οδού με ξένο σύμμαχο, τη στιγμή που ο «πόλεμος» παρασκηνίου μεταξύ των βασικών μετόχων συνεχίζει να μαίνεται.

    Την ίδια ώρα, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου δεν ακολούθησαν συγκεκριμένη ρότα, όπως γινόταν μέχρι προσφάτως. Το αντίθετο, αφού οι τράπεζες ακολούθησαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης αυτόνομη πορεία. Σταθεροποιητικά η Alpha ΑΛΦΑ 2,40% 1,71 , στο 1,10 ευρώ, με υψηλό μέρας στο 1,12 και όγκο κάτω από 4 εκατ. τεμάχια.

    Οριακή αρνητική μεταβολή για την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,32% 8,46, στα 3,45 ευρώ με μόλις 1,8 εκατ. τεμάχια, ενώ η Eurobank έκλεισε με κέρδη 1,98%, πάνω από το 1,03 ευρώ και η Πειραιώς με απώλειες που την γύρισαν στο 1,37 ευρώ.

    Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,30% 18,16 έκανε ένα ακόμα βήμα αντίδρασης στα 16,42 ευρώ και με κέρδη πάνω από 1%, ενώ το θετικό πρόσημο της αγοράς ισχυροποίησε ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,49% 14,15 που έκλεισε με άνοδο 1,8%, στα 17,51 ευρώ . Κέρδη και για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,54% 15,30 κατά 0,7%, στα 13,72 ευρώ, 1,5% για την Μότορ Όιλ ΜΟΗ -0,72% 27,70 και 1,7% από την Coca Cola ΕΕΕ 0,12% 32,34 .

    Tην ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές εντείνεται η ανησυχία από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απόρριψη από την Μόσχα του προσχεδίου συμφωνίας με το Κίεβο. Οι κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία εντείνονται σε ότι αφορά στις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου, κάτι που ακόμα δεν έχει τιμολογηθεί από τα χρηματιστήρια και ειδικά ως προς το σκέλος των επιπτώσεων στις οικονομίες.

    Στην Ελλάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΤΕ 1,32% 8,46  κ. Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης φέτος σε 3,8% από 5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας.

    Πάντως, οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις νέες κυρώσεις της Ρωσίας και από την άλλη προσπαθούν να αφομοιώσουν τα πλάνα της FED για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με εμφανή την ανησυχία για τις αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη.

    Είναι σημαντικό πάντως, ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατάφερε να κλείσει πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, δηλαδή πάνω από τις 880 μονάδες. Έστω βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να προσεγγιστεί η περιοχή των 900 μονάδων. Σημειωτέον, τέλος, ότι το Χ.Α. είναι η μόνη αγορά που δεν έχει καταφέρει να επανέλθει στα προ πολέμου επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης

    Τι συμβαίνει με την Ελλάκτωρ;

    Χρηματιστήριο: Με Coca Cola, Eurobank και ΕΤΕ νέα απόπειρα επιστροφής πάνω από τις 890



    ΣΧΟΛΙΑ