• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Διακυμάνσεις στο ταμπλό, στροφή σε επιλεγμένα χαρτιά

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Γραμμή από το… εξωτερικό παίρνει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Αφού πρώτα κινήθηκε πτωτικά στα όρια των 580 μονάδων, μετά την πληροφορία ότι ο Τραμπ θα διεκδικήσει τη νίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απαιτώντας την παύση της καταμέτρησης των ψήφων, οι αγορές στην Ευρώπη άρχισαν να μειώνουν τις αρχικές τους απώλειες και μαζί τους, βεβαίως, το Χ.Α.

    Η πτώση για τον Dax στην Φρανκφούρτη έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 0,85% και στο Παρίσι ο Cac περιορίζει την πτώση σε 0,4%. Λίγο πριν περάσει σε θετικό πρόσημο βρίσκεται ο FTSE στο Λονδίνο. Εύκολα, λοιπόν, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι οι αγορές στηρίζουν… Ντόναλντ Τραμπ, αν και στην Ευρώπη δεν έχουν κανένα λόγο οι επενδυτές να είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα που εν μέσω κορονοϊού βυθίζει τις ΗΠΑ, την οικονομία τους, αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε αβεβαιότητα.

    Aegean, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Πειραιώς, αλλά ΕΧΑΕ και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, μαζί με τον Μυτιληναίο κάνουν τη διαφορά στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Μάλιστα είναι σημαντικό ότι ο Μυτιληναίος, εν μέσω πανδημίας, ανακοινώνει μεγάλη αύξηση στα EBITDA του, στοιχείο που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τις τοποθετήσεις και την ισορροπία στο χαρτί πάνω από τα 9,3 – 9,4 ευρώ.

    Την ίδια ώρα ανοδικά αντιδρούν η ΔΕΗ ΔΕΗ 2,20% 11,15 και η Coca Cola ΕΕΕ 0,71% 28,50, ενώ από τις τράπεζες εντολές βγαίνουν στην Πειραιώς και την Eurobank.

    Η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, εξαιτίας της απρόβλεπτης εξέλιξης που θα μπορούσε να έχει από την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Κι αυτό, όπως τονίστηκε εν μέσω της σκληρής δεύτερης φάσης της πανδημίας που βάλει εναντίον της γηραιάς ηπείρου, στοιχίζοντας καθημερινά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των lockdowns.

    Στο πρώτο ημίωρο οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλ’ αυτά παρατηρούνται κινήσεις ανάληψης ρίσκου, με τους επενδυτές να στρέφονται κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι στα στοιχηματικά γραφεία του εξωτερικού, τα στοιχήματα έχουν γυρίσει υπέρ της νίκης Τραμπ… Έστω κι αν αυτή έρθει στο νήμα…



    ΣΧΟΛΙΑ