• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Δεν θέλει να πέσει… – 21 χρόνια από την επέτειο των ιστορικών υψηλών

    Wall Street


    Είκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνοδο της αγοράς στις 6.484 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν ιστορικά υψηλά.

    Ήταν 17 Σεπτεμβρίου 1999 και η χρηματιστηριακή τρέλα είχε αγγίξει κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Πολλοί είχαν μιλήσει για την ληστεία του χρηματιστηρίου, για καταστροφή οικογενειών που είχαν ποντάρει όλες τους τις οικονομίες στο «ναό του χρήματος».

    Σε κάθε περίπτωση ήταν μία βίαιη ενηλικίωση μιας αγοράς που λειτουργούσε σε περιορισμένο ωράριο, που παρήγαγε σκάνδαλα, χωρίς θεσμικό πλαίσιο, υπήρχε floor, υπήρχε φήμη και διασπορά ψευδών ειδήσεων στο βωμό του εύκολου κέρδους, με άλλους πρωταγωνιστές, που πλέον δεν υπάρχουν. Πλην όμως, αναδείχθηκαν νέοι επιχειρηματίες, ή εδραιώθηκαν τζάκια και επιχειρήσεις που τότε μπορεί να ήταν ασήμαντες, αλλά σήμερα έχουν φτάσει να έχουν κεφαλαιοποιήσεις μεγαλύτερες του 1 δις. Ευρώ.

    Είκοσι ένα χρόνια μετά, είναι μεγάλη επιτυχία ο γενικός δείκτης του Χ.Α. να κρατήσει τις… 660 μονάδες.

    Με χαμηλό, μέχρι στιγμής στις 657 μονάδες, η αγορά τουλάχιστον, δείχνει εκ νέου αντανακλαστικά σα να μην θέλει να διορθώσει, να μην θέλει να παρακολουθήσει την πορεία των διεθνών αγορών που καθοδηγούνται από τα μάκρο και τις επιταγές της Fed. Aπώλειες λίγο νωρίτερα, ευτυχώς κάτω από 1% στον Dax και 0,4% για τον Cac στο Παρίσι.

    Οι συναλλαγές αυτή την ώρα ξεπερνούν τα 12 εκατ. Ευρώ και μια σειρά από μετοχές έχουν περάσει ήδη σε θετικό πρόσημο.

    Οι απώλειες στις τράπεζες περιορίζονται, με την Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 στα 0,579 ευρώ, την ΕΤΕ , στο 1,182 και την Πειραιώς στο 1,18.

    Σε θετικό πρόσημο, επίσης, πέρασε η Βιοχάλκο ΒΙΟ -1,61% 5,51, στα 2,68 ευρώ, η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63μαζεύτηκε πάλι πάνω από τα 5,2 ευρώ με απώλειες κάτω από 1%, ενώ τα κέρδη της Coca Cola διευρύνονται σε 1,24%, στα 22,88. στα 22,88 ευρώ.

    Η μετοχή που και σήμερα μοιράζει συγκινήσεις είναι της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63, που σημειώνει κέρδη 9%, αγγίζοντας το 1,498 ευρώ, διακινώντας ως αυτή την ώρα πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια. Αντίδραση, ακόμα βγαίνει και για την Μυτιληναίος, στα 8,74 ευρώ, ενώ μηδενίστηκαν οι απώλειες στον ΟΤΕ, στα 13,60.



    ΣΧΟΛΙΑ