• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άλλες ταχύτητες στο 10ετές και στο ταμπλό – Πακέτο στον ΑΔΜΗΕ απογειώνει το χαρτί, κούρσα ΟΠΑΠ

    Wall Street


    Με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να κατρακυλά για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1%, στο 0,96% για την ακρίβεια, όταν το ιταλικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 0,93%, κάτι λέει για την αλλαγή σελίδας της οικονομίας.

    Κι αν τα ομόλογα αποτελούν καταφύγιο για τους επενδυτές, οι μετοχές, όπως διδάσκουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ της Wall Street, αποτελούν τη διέξοδο για άμεσο κέρδος, αν δεχθούμε άλλωστε το χθεσινό tweet του Ντόναλντ Τραμπ, που καλεί τους επενδυτές να ξοδεύουν τα χρήματά τους με ασφάλεια.

    Το θέμα είναι η κατοχύρωση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο και για τις τράπεζες. Άλλωστε, η JP Morgan, αλλά και η Goldman Sachs το επισημαίνουν στις εκθέσεις τους ότι αποτελεί τον μόνο δρόμο για να αλλάξουν τα χρηματοοικονομικά δεδομένα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

    Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο στο Λονδίνο, όπου στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς έχουν συγκεντρωθεί προσφορές 4 δις. Ευρώ και το επιτόκιο «παίζει» 5,5% – 5,75%.

    Ο γενικός δείκτης, νωχελικά και σήμερα, ενισχύεται στις 919 μονάδες με κέρδη 0,26%, ελαφρώς πάνω από την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 918 μονάδων, όπως έχει επισημανθεί από χθες.

    Η αντίδραση της αγοράς βασίζεται στα κέρδη κατά 1,7% της Alpha, καθώς οι επενδυτές και ειδικά οι ξένοι μετρούν τα υπέρ και τα κατά του Tier 2 ανάμεσα στην Alpha και την Πειραιώς (σ.σ. που βρίσκεται σε εξέλιξη), στον ΟΠΑΠ που ενισχύεται 2,36%, στα 11,72 ευρώ και στην ΔΕΗ που ανακάμπτει στα 4,19 ευρώ. Από εκεί και πέρα πάνω από 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για την Πειραιώς, την Eurobank, την ΕΥΔΑΠ και τον Ελλάκτωρα. Πιέσεις στον ΟΤΕ, τον Μυτιληναίο, την Jumo, την Μότορ Όιλ και την ΓΕΚ/Τέρνα.

    Πακέτο 169 χιλιάδων τεμαχίων στον ΑΔΜΗΕ, με την μετοχή να ενισχύεται πάνω από 2,4%, στα 2,51 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ