• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ακατανόητη η νέα βουτιά – αρνητικό ρεκόρ απωλειών για την ελληνική αγορά σε όλη την Ευρώπη

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Ακατανόητη δείχνει να είναι η νέα μεγάλη βουτιά της χρηματιστικής αγοράς, η οποία έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,73%.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις μετοχές των 20 εταιρειών της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης δεν μπόρεσε να επιπλεύσει. Στοιχείο που δείχνει ότι οι πωλήσεις διατρέχουν πλέον κάθετα το ταμπλό, χωρίς να συμβαδίζουν με μια ορθολογική επενδυτική λογική.

    Το πόσο δύσκολο είναι να ερμηνευτεί και η σημερινή πτώση της αγοράς φαίνεται και από το γεγονός ότι τη στιγμή του «κλεισίματος» το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσίαζε τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε 38 αγορές της Ευρώπης. Με δεύτερη χειρότερη εκείνη της Ισλανδίας που υποχωρούσε κατά 1,63%.

    Παρά το γεγονός της βαριάς ψυχολογίας που έχουν κληροδοτήσει οι επιπτώσεις των καταστροφών στη Θεσσαλία, η άτακτη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου έχει στοιχεία πτωτικής υπερβολής. Μάλιστα, στη διάρκεια των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, από τις οποίες οι 9 ήταν «στο κόκκινο», ο ΓΔ καταγράφει σωρευτικές απώλειες 7,06%. Εκ των οποίων το 2,7% έχει χαθεί στις τρεις συνεδριάσεις που έχουν γίνει αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα.

    Στα ίδια διαστήματα, ο κλάδος των τραπεζών γράφει απώλειες 11,91% από τις οποίες το 5,49% είναι οι ζημιές μετά το investment grade.

    Όπως όλα δείχνουν και στη σημερινή συνεδρίαση, τα ξένα funds έδωσαν τον τόνο των πωλήσεων, ενώ η εικόνα έγινε δυσμενέστερη καθώς η σκυτάλη πέρασα στα χέρια των ελλήνων ιδιωτών που σήμερα φαίνεται να προχώρησαν στις πιο εκτεταμένες ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

    Οι ιδιώτες έλληνες επενδυτές τον Αύγουστο είχαν κάνει αγορές συνολικής αξίας 446 εκατ. ευρώ με τις καθαρές εισροές τους να ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς, η βουτιά της αγοράς αναγκάζει και το retail να διώχνει «χαρτιά» μέσα σε ένα κλίμα αρνητισμού και αυτοτροφοδοτούμενης αβεβαιότητας.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε σήμερα στις 1225,25 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 99,12 εκατ. ευρώ.

    Στο μέτωπο των τραπεζών τις χειρότερες πιέσεις δέχθηκε η Πειραιώς που έκλεισε στο -4,32%.

    Η Εθνική έχασε 2,95%, η Eurobank πήγε 2,04% χαμηλότερα, ενώ στο -1,58% βρέθηκε η Alpha Bank.

    Από τα «βαριά χαρτιά» των εταιρειών που έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ, στο «βαθύ κόκκινο» βρέθηκε η Aegean Airlines, υποχωρώντας κατά 5,14%.

    Βαριές απώλειες και για τη Βιοχάλκο που έχασε 4,15%, ενώ πτώση άνω του 3% είχε η CENERGY.

    Διαβάστε επίσης:

    Binance US: Αποχώρησε ο CEO καθώς η πλατφόρμα crypto απολύει το 1/3 του προσωπικού

    Γιατί ο S&P θεωρείται ακριβός και επικίνδυνος – Η επόμενη ημέρα για τις ευρωαγορές

    DZ Bank για Ελλάδα: Υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης μετά την επενδυτική βαθμίδα – Παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ