• Σχόλιο Αγοράς

    Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ


    Άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έφερε το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

    Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από 25 μονάδες βάσης έως 50 μονάδες βάσης. Ταυτόχρονα όμως οι επενδυτές ανησυχούν για την έλλειψη φυσικού αερίου, μετά την επιστολή της σε πελάτη όπου επικαλείται «ανωτέρα βία» σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μία διακοπή των προμηθειών θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 1,5% στο χείριστο σενάριο. Από ότι φαίνεται όμως η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η διακοπή του ρωσικού αερίου, σε περίπτωση μέτριου χειμώνα θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 0,6% έως 1%.

    Η Κομισιόν σχεδιάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένων μέτρων στην αγορά – για τον μετριασμό των επιπτώσεων μιας πιθανής πλήρους διακοπής από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της.

    «Μια συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ πριν από τον χειμώνα και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας από μια πιθανώς μεγάλη διαταραχή», αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο με τίτλο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα». Εκτιμά ακόμη ότι η ανάληψη έγκαιρης δράσης για τη μείωση της ζήτησης σε περίπτωση ενός μέτριου χειμώνα θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού στο ΑΕΠ στο 0,4%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,93% στις 417,63 μονάδες, ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 1% στις 3.511 μονάδες στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 1,03% στις 7.232 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,74% στις 12.959 μονάδες.

    Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε άνοδο 0,93% στις 6.091 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,13% στις 21.169 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,22% στις 7.963 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενδεχόμενη διακοπή του αερίου φέρει πλήγμα στο ΑΕΠ



    ΣΧΟΛΙΑ