• Σχόλιο Αγοράς

    Άνοδος χωρίς φόρα στο Χ.Α.

    Wall Street


    Από τις 4 Οκτωβρίου ο γενικός δείκτης του Χ.Α. γράφει μόνο δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Ακόμα και σήμερα, αν και βρέθηκε να κάνει πράξεις πάνω από τις 860 μονάδες, οι συναλλαγές τερματίστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, στις 858,37 μονάδες και με ελαφρώς θετική μεταβολή, 0,02%, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, κοντά στα 58 εκατ. ευρώ.

    Το καλό σημάδι είναι ότι η αγορά κατάφερε να ισορροπήσει και να επανασυνδεθεί με τα προηγούμενα επίπεδα, αυτά του Σεπτεμβρίου και τη ζώνη μεταξύ των 850 – 870 μονάδων.

    Σύμφωνα με τους χρηματιστές, από τη στιγμή που αποσοβήθηκε η στήριξη των 780 μονάδων, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο αναζήτησης των προηγούμενων υψηλών, περί τις 900 μονάδες.

    Η στάση αναμονής είναι λογική εξέλιξη από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει τελικώς τι θα γίνει με το Brexit, ενώ μέσα στην ημέρα θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις.

    Με την αγορά να αλλάζει πρόσημο πάνω από 10 φορές ενδοσυνεδριακά, δεν δόθηκε η απαιτούμενη σημασία στο γεγονός ότι η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μάλιστα, επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος για το 2020, αλλά υπάρχει περιθώριο και για πρόσθετες παροχές φέτος οι οποίες αναμένεται να εξειδικευθούν σε 1 μήνα σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ.

    Επίσης διατηρεί την πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020.

    Περιλαμβάνει όλο το πακέτο μέτρων 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το 2020, ενώ έχει και κάποιες τροποποιήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την τόνωση των εσόδων, αλλά και για τη συγκράτηση των δαπανών.

    Τα περισσότερα κέρδη από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση κατέγραψε ο ΟΠΑΠ που έκλεισε με άνοδο 2,04%, στα 9,735 ευρώ, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα εβδομάδας.

    Νέα υψηλά έτους επίσης για τον ΟΤΕ, στα 13,42 ευρώ, ενώ στα 8,45 ευρώ επέστρεψαν τα ΕΛΠΕ, περιοχή στην οποία έχει να βρεθεί από τις 24 Σεπτεμβρίου.

    Οριακές ακόμα ήταν οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, στα 819 ευρώ και απώλειες 0,6%, με την Eurobank και την Πειραιώς να υποχωρούν πάνω από 1%, 0,2% η ΕΤΕ και αμετάβλητη στο 1,718 ευρώ η Alpha. Θετικό πρόσημο στα 6,61 και 7,30 ευρώ για την Γεκ/Τέρνα και την Τέρνα Ενεργειακή αντίστοιχα, κινούμενη η πρώτη, πολύ κοντά στας υψηλά έτους και σε υψηλά εβδομάδας η δεύτερη.

    Ισχυρή η αντίδραση για τον Καμπά, καθώς επιτέλους πήρε έγκριση το έργο στην περιοχή της Κάντζας, με την μετοχή να ενισχύεται πάνω από 5%.

    Πάνω από 6% τα κέρδη για τον Ικτίνο, μετοχή την οποία παρακολουθούν και οι ξένοι, ενώ στο 1,83 ανέκαμψε η Ιντρακάτ με κέρδη 4,8%.

    Κέρδη πάνω από 6% για την MLS, στο 1,95 ευρώ, η οποία έφτασε να χάνει το 50% της αξίας της σε δέκα συνεδριάσεις.

    Κέρδη για 50 μετοχές και απώλειες για 46.



    ΣΧΟΛΙΑ