• Σχόλιο Αγοράς

    385 εκατ. κεφαλαιοποίηση έχασαν οι τράπεζες. Πάνω από την ΕΤΕ σε κεφαλαιοποίηση ο Μυτιληναίος

    Wall Street


    Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η εγχώρια αγορά, στη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των αλλαγών των δεικτών MSCI. Ο υποβιβασμός των τριών συστημικών τραπεζών είχε αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς καθώς η στάθμιση της εγχώριας αγοράς, στο παγκόσμιο σύμπαν που ακολουθεί τους δείκτες MSCI, υποχωρεί και άλλο.

    Σύμφωνα με σημερινή ανάλυση της Μorgan Stanley, η στάθμιση της Ελλάδας στα Emerging Markets, υποχωρεί στο 0,22% από 0,27% προηγουμένως, επηρεάζοντας έτσι και τις μετοχές που παραμένουν στον MSCI Standard.

    «Τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποχωρούν από τον δείκτη MSCI Standard απεικονίζοντας την πολύ δύσκολη θέση που βιώνουν οι τράπεζες με στόχο να κατεβάσουν το ποσοστό των NPLs κοντά στο 20% του συνόλου των δανείων τους και κυρίως ότι δεν δύνανται να κάνουν την δουλειά τους, που είναι να δίνουν υγιή ρευστότητα στην αγορά.

    Ελπίζω και εύχομαι όλα αυτά να ενεργοποιήσουν τους ιθύνοντες για να πάρουν άμεσα μέτρα μπας και ανατρέψουν την “κατρακύλα” της οικονομίας μας και η προσπάθεια που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος να πιάσει τόπο και να αντιστρέψει το κλίμα αν και όλα τα σενάρια δεν είναι εύκολα κατανοητά γιατί λείπουν πάρα πολλές παράμετρο», ανέφερε στο mononews o κ. Ζαμάνης, διαχειριστής και υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακής.

    Κάπως έτσι, ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε 7,1% κλείνοντας στις 484,21 μονάδες (ενδοσυνεδριακά έχανε έως και 8,68%).

    Η μετοχή της ΕΤΕ  δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας 13,2% χαμηλότερα, η Eurobank έχασε -9,84%, η Τράπεζα Πειραιώς (-6,21%) και η Alpha Bank που παραμένει στον δείκτη MSCI Standard, έκλεισε 2,96% χαμηλότερα.

    Ταξινομώντας το Γενικό Δείκτη τιμών, η Alpha Bank κατέχει την 6η θέση πλέον βάση κεφαλαιοποίησης, η Eurobank την 9η, η ΕΤΕ την 11 και η Τράπεζα Πειραιώς την 20ή θέση. Η μετοχή του Μυτιληναίου ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την ΕΤΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

    Και οι τέσσερις τραπεζικοί τίτλοι έχασαν 385 εκατ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης, την πρώτη συνεδρίαση μετά τον MSCI ενώ απομένουν άλλες 13 για να ολοκληρώσουν τα παθητικά κεφάλαια την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους.

    Εκτός τραπεζών, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι ΕΧΑΕ, Coca Cola, ΟΛΠ και Σαράντης. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι Φουρλής (+2,59%), Jumbo (+1,72%), Τιτάνας (+1,55%) και ΑΡΑΙΓ (+0,97%) μεταξύ άλλων.

    Απώλειες που έφταναν και το 7,85% κατέγραψε η μετοχή του Ελλάκτωρ, η οποία τίθεται εκτός MSCI Small Cap μετά το πέρας της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 56,64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 67% διακινήθηκε στους 4 τραπεζικούς τίτλους.

    Στην αγορά παραγώγων τα ΣΜΕ των τριών τραπεζών τράβηξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στην ΕΤΕ διακινήθηκαν πάνω από 40.000 συμβόλαια, στην Eurobank πάνω από 11.300 και στην Τράπεζα Πειραιώς πάνω από 2.700.



    ΣΧΟΛΙΑ