• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο «κόκκινο» άνοιξε ο Δεκέμβριος για τη Wall Street, λόγω των απειλών Τραμπ – Βουτιά και για τις ευρωαγορές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Wall Street κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μετά και την απειλή για επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βραζιλία και την Αργεντινή, την ώρα που παραμένουν πάντα στο προσκήνιο οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα σε Βραζιλία και Αργεντινή, καθώς κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι έχουν υποτιμήσει τα νομίσματα τους πλήττοντας τους Αμερικανούς αγρότες. «Με άμεση ισχύ, θα επαναφέρω τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από αυτές τις δύο χώρες», έγραψε στο Twitter, ενώ βρήκε ξανά την ευκαιρία να επιτεθεί στην Federal Reserve, επαναλαμβάνοντας πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια της και να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα χαλάρωσης.

    Οι απειλές αύξησαν την ανησυχία γύρω από τον εμπορικό πόλεμο, σε μια περίοδο που οι επενδυτές προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από την υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ του ψηφίσματος του Κογκρέσου υπέρ των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ, το οποίο έφερε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

    Έτσι, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε καταγράφοντας πτώση 251,49 μονάδων (-0,9%) στις 27.799,92 μονάδες.

    Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε μειωμένος κατά 97,48 μονάδες (-1,12%), στις 8.567,99 μονάδες.

    Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 27,11 μονάδων (-0,86%), στις 3.113,87 μονάδες.

    Ισχυρές απώλειες σημείωσαν και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να βλέπουν με ανησυχία τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ευρωζώνη και έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκε για 10ο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο.

    Ο γερμανικός DAX υποχώρησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση σημειώνοντας βουτιά 2,05% στις 12.964,68 μονάδες, στη μεγαλύτερη πτώση του από τις  2 Οκτωβρίου.Ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε στις 2% στις 5.786,74 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στο -0,8% και τις 7.285,94 μονάδες.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,6% στις 401,01 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ