• ΑΓΟΡΕΣ

    Στοίχημα για Βακάκη (Jumbo), Φουρλή (IKEA), Βαρδινογιάννη (Motor Oil), Σιάμισιη (ΕΛΠΕ) το νέο lockdown – Τι δηλώνουν στο mononews καθηγητές Πανεπιστημίου και χρηματιστές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σε 34 μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα χαμηλά των 484 μονάδων που είχε γράψει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 16 Μαρτίου 2020, όταν και ξεκινούσε το πρώτο  lockdown της κοινωνίας και της οικονομίας οδηγώντας σε μία νέα περίοδο, τελείως υφεσιακή, εξαιτίας του κορονοϊού.

    Η θλιβερή αυτή επέτειος συμπίπτει με ακόμα σκληρότερα μέτρα για την οικονομία, με τον καθηγητή Μακροοικονομικής Ανάλυσης κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια να τοποθετεί το κόστος για την οικονομία μεταξύ 2,5-3 δισ. ευρώ.

    «Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το 60% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας βρίσκεται στον Νομό Αττικής. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα χρέη που θα συσσωρευθούν μετά το πέρας της πανδημίας. Εκεί θα πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση», τονίζει.

    Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η αγορά μπήκε χθες στη διαδικασία τιμολόγησης του νέου lockdown και των νέων περιοριστικών μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθέτησε το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος από ένα καθολικό lockdown στην Αττική στα 3 δισ. ευρώ, ενώ «τώρα το κόστος με τα υφιστάμενα μέτρα είναι στα 2,5 δισ. ευρώ», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων» ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο. Για αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των απωλειών.

    Την ώρα που η εξέλιξη της πανδημίας θεριεύει, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παίρνει όλο και περισσότερα μέτρα στήριξης, τα περιθώρια του προϋπολογισμού στενεύουν, αφού στον πρώτο μήνα του 2021 έχουν ριχτεί στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας 5,9 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση είχε υπολογίσει 7,5 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο 3μηνο. Το δε έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει ήδη ξεφύγει στο 3,9% του ΑΕΠ, ένα μέγεθος ιλιγγιώδες κοντά στα 6,5 δισ. ευρώ.

    Οι επαγγελματίες της αγοράς αποτιμούν τις τελευταίες εξελίξεις, Αλλά το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο. Η Ελλάδα καταφέρνει να δανείζεται με επιτόκια αισθητά κάτω του 1%, όπως έδειξε η περασμένη έκδοση 10ετούς ομολόγου, ενώ το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, όπως σημειώνει από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Μαραβέγιας, αλλά είναι παγκόσμιο. Οι χώρες που ενδεχομένως βρεθούν αντιμέτωπες με νέα κρίση ίσως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

    «Με αυτά τα δεδομένα», αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Δημήτρης Τζάνας, «για την οικονομία, η εδραίωση της συναλλακτικής απαξίωσης είναι το λιγότερο βλαπτικό που θα μπορούσε να συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η ορατότητα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με το χρόνο που θα απαιτηθεί για να  ολοκληρωθεί η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση και να ξεκινήσει η ανάκαμψη».

    Τράπεζες, λιανεμπόριο, διυλιστήρια αναμένεται να δοκιμαστούν εκ νέου στο ταμπλό του Χ.Α., κάτι που ήδη φάνηκε από χθες.

    Η νέα γενιά «κόκκινων» δανείων που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

    Η προοπτική αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 προκαλεί αφύπνιση στην αγορά για χαμηλότερες τιμές.

    Jumbo, Φουρλής δοκιμάζονται, με την πρώτη εισηγμένη να κάθεται στη μεγάλη ρευστότητα που διαθέτει, άνω των 315 εκατ. ευρώ, η δε δεύτερη να έχει μόλις ολοκληρώσει το 5ετές της πλάνο.

    Τα ΕΛΠΕ καλούνται να θέσουν τα διυλιστήρια Ασπροπύργου και Ελευσίνας σε λειτουργία μετά το blackout στο ΚΥΤ του ΑΔΜΗΕ. Ταυτόχρονα, τόσο η Μότορ Όιλ, όσο και τα ΕΛΠΕ αντιμετωπίζουν θέματα που σχετίζονται με τη μειωμένη ζήτηση, κάτι που προβλέπεται ότι θα αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματά τους.

    Χρήστος Σταϊκούρας στο mononews.gr: «Θα αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο για γρήγορη ανάκαμψη στην οικονομία»

    Ο «λογαριασμός» του νέου lockdown

    Αθηνά Χατζηπέτρου (ΕΑΤ) στο mononews: Απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ