• Οικονομία

    Ισχυρό σήμα από την Ελλάδα στις αγορές: Ρεκόρ 10ετίας στις προσφορές για το νέο 10ετές, ιστορικά χαμηλό επιτόκιο

    • της Ελευθερίας Αρλαπάνου
    Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, κάτω του 1%, και ρεκόρ προσφορών που εκτινάχθηκαν άνω των 25 δισ. ευρώ στις λίγες μόλις ώρες που έμεινε ανοικτό το βιβλίο των προσφορών, ολοκληρώνεται η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου αναφοράς.

    Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναθεωρήθηκε πτωτικά δύο φορές το αρχικό guidance για την τιμολόγηση και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση ήταν στις 100 μονάδες βάσης συν midswap.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Reuters, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχει καταγραφεί για ελληνικό δεκαετές ομόλογο από το 2010, επιβεβαιώνοντας πως ενισχύεται η ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές, τρία χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

    Σε λίγη ώρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το ποσό που θα αντλήσει τελικά το Δημόσιο μέσω της τρέχουσας έκδοσης και εάν θα επιβεβαιωθεί η αρχική προσδοκία στην αγορά για δανεισμό της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ ή εάν το ποσό θα είναι λίγο υψηλότερο.

    Το τελικό ποσό άντλησης θα κριθεί αυτές τις ώρες από την ποιότητα του βιβλίου των προσφορών ως προς την συμμετοχή των real money investors. Άλλωστε η βελτίωση και σε αυτό το επίπεδο είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους του δημοσίου και του ΟΔΔΗΧ ο οποίος «ανοικοδομεί» μεθοδικά τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά χρέους η οποία πρακτικά αποδομήθηκε με την ένταξη της χώρας στα μνημόνια το 2010.

    Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στην αγορά ήταν σχεδόν στο 0,7% σήμερα ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 κατά την επανέκδοση του δεκαετούς η απόδοση είχε διαμορφωθεί κοντά στο 1,2%.

    Η Barclays, η Citi, η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η Nomura και η Eurobank ήταν οι ανάδοχοι της έκδοσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Το «στοίχημα» της εξόδου στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ