• ΑΓΟΡΕΣ

    Στα 27 δισ. οι εκροές στις ευρωαγορές – Μένουν πίσω στο ράλι με τη Wall Street

    • NewsRoom
    Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο


    Η υπεροχή του Nasdaq 100 αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα στο κλείσιμο της Wall Street για το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τον τεχνολογικό δείκτη να σπάει ρεκόρ επιδόσεων. Οι επενδυτές έχουν μπει δυναμικά στις μετοχές τεχνολογίας και έχουν αφήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τις ευρωαγορές να μετράνε απώλειες.

    Σύμφωνα με τη Bank of America, η οποία επικαλείται στοιχεία της EPFR Global, για 16η συνεχόμενη εβδομάδα, οι ευρωαγορές καταγράφουν εκροές κεφαλαίων, με το σύνολό για το 2023 να φτάνει τα 27 δισ. δολάρια.

    Οι προτιμήσεις των επενδυτών

    Για το Bloomberg, αυτές οι εκροές δείχνουν πως το ράλι έχει εξαντληθεί στην περιοχή της Ευρώπης, την ώρα που στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτο. Η υποαπόδοση, αναφέρει, αντανακλά την αυξανόμενη προτίμηση των επενδυτών σε μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας, κλάδους που κυριαρχούν οι ΗΠΑ.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν χειρότερες επιδόσεις από τις αμερικάνικες

    Η εικόνα της οικονομίας δεν έχει ξεφύγει από το ραντάρ των επενδυτών, με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν ανθεκτική εικόνα στα αυξανόμενα επιτόκια, στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και στην αγορά εργασίας.

    Στην Ευρώπη τα πρώτα σημάδια κόπωσης στην δραστηριότητα έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους, με τα τελευταία στοιχεία της ευρωζώνης να δείχνουν εκ νέου αναζωπύρωση του υποκείμενου πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

    Επιβραδύνεται η οικονομία της ευρωζώνης

    Παρά την κριτική απέναντι στην ΕΚΤ, τα «γεράκια» επιβεβαιώθηκαν για τις επιθετικές δηλώσεις τους και για την πεποίθησή τους ότι το σενάριο για νέες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο ενισχύεται.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει κατά 400 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών, σε μία αξιοσημείωτη επιθετική σύσφιξη. Τον Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας συνεδριάζει πάλι, με μία κίνηση κατά 0,25 να θεωρείται δεδομένη. Το ερώτημα όμως είναι αν τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα επιστρέψει με μία ακόμα αύξηση, εκτοξεύοντας τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης, από το 4% του Ιουνίου στο 4,5%.

    «Οι Αμερικανοί επενδυτές άρχισαν να πωλούν ευρωπαϊκές μετοχές για πρώτη φορά φέτος, με την αποδυνάμωση των στοιχείων δραστηριότητας να προκαλεί ευρύτερες εκροές από την περιοχή», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Plc, Emmanuel Cau σε σημείωμά του προς τους επενδυτές. «Αντίθετα, η έκθεση των επενδυτών στην τεχνολογία ωφελεί τις αμερικανικές μετοχές και το δολάριο», συνέχισε.

    Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών δεικτών

    Στην εκπνοή του πρώτου εξαμήνου για το 2023, ο Nasdaq καταγράφει μία εντυπωσιακή επίδοση με κέρδη σχεδόν 30%, τροφοδοτούμενος από τη φρενίτιδα που προκλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο εξαιτίας της εμφάνισης του ChatGPT.

    H επίδοσή του έχει συμπαρασύρει τον S&P σε ένα ράλι άνω του 14%, ενώ ο Dow Jones έχει οριακά κέρδη με +2%.

    Στην πλευρά της Ευρώπης, ο γερμανικός Dax και ο γαλλικός Cac δεν παρουσιάζουν αν και φαίνεται να κλείνουν τον μήνα με κέρδη +14%, με τις μακροοικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη να κάνουν τους αναλυτές να πιστεύουν ότι το ράλι στις ευρωαγορές μένει από καύσιμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Απογειώνονται οι τράπεζες και στέλνουν τον δείκτη σε νέα υψηλά 9 ετών

    UniCredit Bank: Μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο – Πολιτική σταθερότητα με τη νέα Κυβέρνηση

    Χρηματιστήριο: Οι 3 εβδομάδες «φωτιά» και το σενάριο της έκτακτης αναβάθμισης από S&P



    ΣΧΟΛΙΑ