• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τράπεζες και ανάπτυξη έστειλαν ξανά στις 34.000 μονάδες τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο Dow Jones την Πέμπτη, με τους επενδυτές της Wall Street να επικεντρώνονται στα θετικά αναθεωρημένα στοιχεία γύρω από την ανάπτυξη αλλά και τα επιτυχημένα stress tests των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.122,42 μονάδες με άνοδο 0,80%, ενώ ο S&P 500 στις 4.396,44 μονάδες, με κέρδη 0,45%. Αντίθετα, σχεδόν αμετάβλητος στις 13.591,33 μονάδες έκλεισε ο Nasdaq.

    Η αγορά, στην προτελευταία συνεδρίαση για τον μήνα Ιούνιο αλλά και για το δεύτερο τρίμηνο, βρήκε ώθηση από το επιτυχημένο τεστ αντοχής της FED για τα 24 μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Κάτι που δίνει το πράσινο φως στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι πληρωμές θα είναι κάπως χαμηλότερες φέτος λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και των επικείμενων νέων κανονισμών για τα επίπεδα κεφαλαίων.

    Οι βαθμοί στο τεστ της Fed επιβεβαίωσαν την προσπάθεια των αμερικανικών τραπεζών να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη επενδυτών και πελατών στο τραπεζικό σύστημα, ύστερα από την αναταραχή του Μαρτίου, που οδήγησε στην κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών.

    Στο σενάριο σοβαρής ύφεσης το οποίο περιελάβανε το φετινό stress test, για απώλειες 541 δισ. δολαρίων αθροιστικά, οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τα ελάχιστα επίπεδα κεφαλαίων τους. Πάντως, στο stress test της FED δεν περιλαμβάνονταν οι περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο κατά την αναταραχή του Μαρτίου.

    Η αγορά την Τετάρτη είχε προβληματιστεί από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, που επιβεβαίωναν ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο νέες αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.  Ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ισχυρή αγορά εργασίας, κάτι που επιβεβαίωσε και  η νέα έκθεση για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για αρχική καταβολή επιδόματος ανεργίας. Οι αιτήσεις την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στις 239.000, εν αντιθέσει με την πρόβλεψη των αναλυτών για 266.000.

    Ωστόσο, η Wall Street κατάφερε να μειώσει τους φόβους για την ύφεση που μπορεί να προκαλέσουν οι επιθετικές κινήσεις της FED, χάρη στα νέα για την αναθεωρημένη εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 2% από το 1,4% που ήταν η πρόβλεψη των αναλυτών.

    Μεγάλες πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν οι τραπεζικές μετοχές. JPMorgan (3,49%) και β (3,01%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, ενώ ακολούθησε η μετοχή της Visa  με κέρδη 2,79%. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις μετοχές του δείκτη σημείωσαν οι Walgreens Boots Alliance (-2,44%) και  Intel (-1,97%).

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές από τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, με τη Wells Fargo να κλείνει με άνοδο 4,53%, την BofA με κέρδη 2,10% και την Morgan Stanley στο +1,49%.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Έκλεισαν με μεικτά πρόσημα – Στο +0,13% ο Stoxx 600

    Πετρέλαιο: Πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι επέστρεψε το WTI

    Συνεχίζονται οι απώλειες για τον χρυσό – Έκλεισε στα 1.917,9 δολάρια ανά ουγγιά



    ΣΧΟΛΙΑ