• ΑΓΟΡΕΣ

    Στα 20 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε το αμερικανικό αργό, πτώση και για τον χρυσό

    πετρέλαιο


    Βουτιά  στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002 πραγματοποίησε το αμερικανικό αργό, το οποίο βρίσκεται πλέον λίγο πάνω από τα  20 δολάρια, εν μέσω ανησυχίας για τη ραγδαία συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης.

    Η αύξηση της παραγωγής που έχει προαναγγείλει ο OPEC στο πλαίσιο του πολέμου τιμών με τη Ρωσία και ταυτόχρονα η πτώση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού έχουν αυξήσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα αποθέματα, με πολλούς πλέον να βλέπουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τιμή του αργού να πέφτει πολύ χαμηλότερα από τα 20 δολάρια.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργού WTI, παραδόσεως Απριλίου, υποχώρησε 24% στα 20,37 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο το αργό τύπου brent υποχώρησε κατά  -10,44%  στα 25,73 δολάρια το βαρέλι.

    Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η τιμής του brent θα φτάσει και αυτή  στα 20 δολάρια το βαρέλι στο β’ τρίμηνο του έτους, ενώ η πτώση της ζήτησης σε ετήσια βάση το 2020 θα φθάσει το 1,1 εκάτ. βαρέλια ανά ημέρα, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, εξάλλου, ζήτησε άμεση σύγκληση συνόδου των πετρελαοπαραγωγών χωρών, μελών αλλά και μη μελών του OPEC, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος του OPEC+, προκειμένου να αναληφθεί άμεση δράση για την εξισορρόπηση της αγοράς του αργού.

    Με πτώση έκλεισε όμως και ο χρυσός, καθώς η ανατίμηση του δολαρίου πλήττει το συμβόλαιο.  Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Απριλίου, υποχώρησε κατά 3,1%, κλείνοντας στα 1.477,90 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.



    ΣΧΟΛΙΑ