• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Τι συμβαίνει στις αγορές και τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

    Mark Haefele, Chief Investment Officer της ελβετικής τράπεζας UBS

    Mark Haefele, Chief Investment Officer της ελβετικής τράπεζας UBS


    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου, γεγονός που προκάλεσε τριγμούς στον δείκτη S&P 500 και τα κρατικά ομόλογα, ενώ ώθησε το δολάριο υψηλότερα, εξηγεί η ομάδα του Mark Haefele, Chief Investment Officer της ελβετικής τράπεζας UBS.

    Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στο 8,3% σε ετήσια βάση ήταν υψηλότερα από τις προσδοκίες για αύξηση 8,1%. Σε κλαδικό επίπεδο, ενώ όλοι οι κλάδοι του S&P 500 έχασαν έδαφος την Τρίτη, η άνοδος των αποδόσεων επιβάρυνε ιδιαίτερα τις μετοχές ανάπτυξης, τις υπηρεσίες επικοινωνιών και την πληροφορική.

    Η χθεσινή πτώση της στον δείκτη S&P 500 διέκοψε ένα τετραήμερο ράλι που είχε αυξήσει τον δείκτη κατά 5%. Η άνοδος είχε προέλθει εν μέρει από την αισιοδοξία των επενδυτών ότι τα στοιχεία για τον ΔΤΚ του Αυγούστου θα προσέφεραν επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

    Όλα αυτά αφήνουν στη Fed λίγες επιλογές από το να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακόμη και με κόστος στην οικονομική ανάπτυξη. Οι αγορές τιμολογούν πλήρως μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της FOMC την επόμενη εβδομάδα και τα futures των Fed Funds τιμολογούν το επιτόκιο στο 4,3% το Μάρτιο του επόμενου έτους.

    «Τελικά, πιστεύουμε ότι η Fed θα πετύχει το ‘πάγωμα’ του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας μέσω της δέσμευσής της για αύξηση των επιτοκίων και της δηλωμένης προθυμίας της να δεχθεί οικονομικό πόνο για να το πετύχει. Πιστεύουμε ότι η Fed θα χρειαστεί να δει αρκετούς μήνες υποτονικών ενδείξεων του πυρήνα του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα, μαζί με περαιτέρω ενδείξεις για αποθέρμανση της εργασίας αγοράς, πριν αμβλύνει τον τόνο της. Μέχρι σήμερα, αυτά τα κριτήρια δεν πληρούνται», συμπεραίνει η UBS.

    Πώς επενδύουμε σε μια ευμετάβλητη αγορά

    «Πιστεύουμε ότι το ράλι των μετοχών την περασμένη εβδομάδα βασίστηκε περισσότερο στο συναίσθημα παρά σε μια ουσιαστική αλλαγή στους υποκείμενους οικονομικούς παράγοντες. Το χθεσινό sell-off είναι μια υπενθύμιση ότι ένα διαρκές ράλι είναι πιθανό να απαιτήσει σαφείς αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τάση. Με τη μακροοικονομική και πολιτική αβεβαιότητα αυξημένη, αναμένουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες τους επόμενους μήνες», συνεχίζει ο Haefele.

    «Εμείς συνιστούμε επενδύσεις με κλίση προς την αξία, τις αμυντικές αξίες και την ποιότητα», επισημαίνει η τράπεζα.

    1. Επενδύστε στην αξία. Η παγκόσμια αξία έχει υπεραποδώσει έναντι της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 12% από την αρχή του έτους. Με τον πληθωρισμό πιθανότατα να παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών για κάποιο χρονικό διάστημα, η υπεραπόδοση τους αναμένεται να συνεχιστεί. Προτιμήστε τις παγκόσμιες ενεργειακές μετοχές, οι οποίες θα υποστηριχθούν από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου, καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη αφού το Brent θα διαμορφωθεί στα 110 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.
    2. Προσθέστε αμυντικά και ποιοτικά προϊόντα. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κάτω από την τάση και η Ευρωζώνη είναι πιθανό να γνωρίσει ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, οπότε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν έκθεση σε πιο αμυντικά τμήματα της αγοράς μετοχών, τα οποία είναι συνήθως πιο ανθεκτικά καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται ή σταματάει προσωρινά.
    3. Στον τομέα των ομολόγων επιλέξτε τα ομόλογα υψηλής ποιότητας και τα ονόματα καλύτερης ποιότητας.
    4. Στα νομίσματα, το προτιμώμενο ασφαλές καταφύγιο είναι το ελβετικό φράγκο. Επίσης υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου βραχυπρόθεσμα έναντι του ευρώ. Προβλέπει ότι η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα διαμορφωθεί στο 0,96 μέχρι το τέλος του έτους.
    5. Αξιοποιήστε τη μεταβλητότητα. Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να εκπλήσσει προς τα πάνω και τη Fed να σηματοδοτεί την προθυμία της να ανεχθεί τον οικονομικό ‘πόνο’ για να τον μειώσει, αναμένει περαιτέρω μεταβλητότητα στην αγορά. Θεωρεί ότι τόσο τα προϊόντα προστατευμένου κεφαλαίου όσο και οι στρατηγικές δυναμικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να γίνουν τα χαρτοφυλάκια πιο αμυντικά.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: Το καλό και το κακό σενάριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

    Ο πληθωρισμός διακόπτει το ανοδικό momentum με οδηγό τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ