• ΑΓΟΡΕΣ

    SocGen: Ένα σοκ πληθωρισμού όπως αυτό του ΄70, θα βυθίσει τον S&P 500 στις 2.525 μονάδες


    Κατάρρευση κατά 33% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα του αμερικανικού δείκτη μπορεί να προκαλέσει ένα σοκ πληθωρισμού, αντίστοιχο με αυτό της δεκαετίας του 1970.

    Για το παραπάνω σενάριο προειδοποιεί ο αναλυτής της Societe Generale SA, Manish Kabra και εξηγεί: «Αυτό που προκύπτει από εκείνη την δεκαετία είναι ο κίνδυνος οι επενδυτές να πιστέψουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό, και οι αγορές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται στο πραγματικό αντί στο ονομαστικό ποσοστό EPS (κέρδος ανά μετοχή), το οποίο είναι πολύ πιθανό να είναι αρνητικό».

    Και συνέχισε, αναφέροντας ότι: «Ένα σοκ πληθωρισμού, αντίστοιχο με αυτό της δεκαετίας του 1970 θα βυθίσει τον δείκτη κατά 33% από τα τρέχοντα επίπεδα στις 2.525 μονάδες».

    Με μόλις επτά ημέρες για να κλείσει ο Ιούνιος, ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 21% από την αρχή του έτους, εν μέσω αναμονής της αύξησης των επιτοκίων της Fed.

    Η τελευταία φορά που ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό τους πρώτους έξι μήνες ενός έτους, ήταν το 1970, κατά την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η SocGen παραμένει απαισιόδοξη για την πορεία των αμερικάνικων δεικτών.

    Ο Kabra αναφέρει ότι ακόμα και στην περίπτωση μιας τυπικής ύφεσης, ο δείκτης S&P 500 θα οδηγηθεί στις 3.200 μονάδες, πτώση κατά 13%.

    Ανάκαμψη μετά την ομιλία Πάουελ

    Με απώλειες ξεκίνησε και η σημερινή μέρα στα αμερικάνικα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν την ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο.

    Αμέσως μετά την ομιλία του, κατά την οποία επανέλαβε τη δέσμευσή του να περιορίσει τον πληθωρισμό, οι αμερικάνικοι δείκτες ανέκαμψαν.

    Ο S&P 500 και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 ανέβηκαν κατά 0,42% και 0.97%. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν με την απόδοση του 10ετούς να κυμαίνεται γύρω στο 3,15%.

    «Κατανοούμε τη δυσκολία που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός», δήλωσε ο Πάουελ. «Είμαστε αφοσιωμένοι στη μείωση του και κινούμαστε γρήγορα για να το κάνουμε».

    Διαβάστε επίσης:

    Capital Economics: O «πόνος» στα ομόλογα θα συνεχιστεί!

    Citi: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ