• ΑΓΟΡΕΣ

    Saxo Bank: Τι χρειάζεται για να δούμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο 3%

    • NewsRoom


    Το ράλι που σημείωσαν τα ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα μπορούσε να μεταφερθεί και στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Saxo Bank, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αυτή τα spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μπορεί να περιοριστούν στις 200 μονάδες βάσης.

    Οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι χαμηλής μεταβλητότητας στην αγορά σταθερού εισοδήματος τα τελευταία χρόνια ανάγκασαν τους επενδυτές να επικεντρωθούν σε μεμονωμένα γεγονότα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανοίξουν ευκαιρίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επανειλημμένα η Saxo Bank έχει στρέψει την προσοχή της στην ευρωπεριφέρεια, ελπίζοντας ότι οι πολιτικές αβεβαιότητες και οι κοινωνικές αναταραχές θα δημιουργήσουν τελικά την απόλυτη επενδυτική ευκαιρία.

    Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην Ισπανία και οι εκλογές στην Ιταλία δεν προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά, με το spread των 10ετών κρατικών ομολόγων έναντι του γερμανικού Bund να διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 για την Ισπανία και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 στην Ιταλία.

    Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία όπου η απόδοση των κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει από 3% τον περασμένο Ιούλιο στο 1,7% σήμερα, δηλαδή 10 μονάδες βάσης κάτω από τα ιταλικά ομόλογα.​​​​​​​

    Τα περιθώρια, όμως, για συνέχιση του ράλι στις συγκεκριμένες αγορές έχουν πλέον στενέψει και πολλοί έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα τους στην τελευταία χώρα της περιφέρειας που μπορεί να προσφέρει αποδόσεις άνω του μέσου όρου, σημειώνει η Saxo Bank.

    Το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο εξακολουθεί να προσφέρει απόδοση γύρω στο 4%, δηλαδή υπερδιπλάσια σε σχέση με τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της περιοχής και πολύ υψηλότερη από την απόδοση που προσφέρουν πολλά εταιρικά ομόλογα.

    Επομένως, είναι αδύνατο να μην αναρωτηθεί κάποιος κατά πόσο αξίζει τον κόπο ο κίνδυνος που σχετίζεται με μια τέτοια υψηλή απόδοση, σημειώνει η Saxo.

    Αυτό είναι το όγδοο έτος από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και η ημέρα που σηματοδοτεί την έξοδο από το τελευταίο είναι η 20ή Αυγούστου.

    Ωστόσο, όπως τονίζει η Saxo Bank, η χώρα δεν είναι καθόλου κοντά σε μία πλήρη έξοδο από την κρίση, αφού πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη διάφορα σημαντικά ζητήματα. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι διαπραγματεύσεις για τη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το ένα στρατόπεδο (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν και Γαλλία) πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί άνευ όρων ελάφρυνση, ενώ το άλλο που εκπροσωπείται από τη Γερμανία πιστεύει ότι είναι απαραίτητες αυστηρές προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς αυτό θα εγγυηθεί την εξόφληση του χρέους.

    Η επιβολή όρων για την ελάφρυνση του χρέους σημαίνει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβεί μια ρήτρα, η ελάφρυνση θα ανασταλεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο γιατί η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα βουνό χρέους το οποίο αγγίζει το 180% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες για το χρέος, καθώς κάθε θετικό σχόλιο από το Ταμείο για την Ελλάδα θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στην αγορά, ειδικά όσον αφορά τη βιωσιμότητά του.

    Εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, αβεβαιότητες και νέα σοκ, η Saxo Bank εκτιμά ότι το spread (η διαφορά απόδοσης) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στις περίπου 305 μ.β., θα υποχωρήσει στις 200 μ.β. (στα επίπεδα που ήταν πριν από εννέα χρόνια), πράγμα που σημαίνει ότι αν η απόδοση του 10ετούς Bund συνεχίσει να κυμαίνεται στο επίπεδο του 0,55%, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μπορεί να μειωθεί στο 3%.



    ΣΧΟΛΙΑ