• ΑΓΟΡΕΣ

    Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δασμών στην οικονομία της Κίνας

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Με μικρή πτώση έκλεισαν τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη βιομηχανία εξόρυξης να υποχωρεί καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία της Κίνας αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, οι τραπεζικές αποδόσεις παρουσίασαν αύξηση, με τη Deutsche Bank να προσφέρει αισιόδοξες προοπτικές για την επικείμενη έκθεση των οικονομικών στοιχείων της.

    Σε αυτό το κλίμα, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με ήπια πτώση 0,25% στις 384,06 μονάδες.

    Στη Γερμανία, ο DAX 30  έκλεισε ανοδικά κατά 0,16% στις 12.561,02 μονάδες, υποστηριζόμενος από τις μετοχές της Deutsche Bank που ανέβηκαν τη Δευτέρα.

    Στη Βρετανία, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 7.600,45 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40  έκλεισε πτωτικά κατά 0,36% στις 5.409,43.

    Νωθρά ξεκίνησε η εβδομάδα για τις ευρωαγορές, με τις μεταλλευτικές μετοχές να παρουσιάζουν πτώση, μετά τη δημοσίευση των δημοσιονομικών στοιχείων της Κίνας τα οποία φανέρωσαν πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου της Κίνας – τον μεγαλύτερο αγοραστή χαλκού παγκοσμίως – ανήλθε στο 6,7%, το μικρότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 2016.
    Αν και οι αριθμοί ήταν αντίστοιχοι των προσδοκιών, ήγειραν ερωτηματικά σχετικά με την υγεία της κινεζικής οικονομίας – της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως – καθώς η εμπορική της διαμάχη με τις ΗΠΑ συνεχίζεται. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σκοπεύει να επεκτείνει τους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα κατά 200 δισ. δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ