• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκική λίρα: Το επιτοκιακό σοκ «σφραγίζει» το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1999

    • Bloomberg
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση από το 1999 σημειώνει η τουρκική λίρα, μετά την χθεσινή απόφαση σοκ της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού.

    Διολισθαίνοντας επί εννέα ολόκληρες εβδομάδες, η τουρκική λίρα πλησίασε ακόμη πιο κοντά στο ψυχολογικό όριο των 8 λιρών ανά δολάριο, ενισχύοντας την ανησυχία των αγορών ότι η νομισματική πολιτική της χώρας παραμένει πολύ χαλαρή για τις οικονομικές και πιστωτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

    Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ποσοστό 0,4% έναντι του δολαρίου, στις 7,9642 λίρες/δολάριο.

    Όπως εκτίμησε η TD Securities, το κλίμα για το τουρκικό νόμισμα είναι αρνητικό και αναμένεται να επιδεινωθεί στην περίπτωση που κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ο Τζο Μπάιντεν. «Η γενικότερη αξιολόγησή μας για την τουρκική λίρα είναι αρνητική για δύο λόγους. Πρώτον, οι τουρκικές αρχές αρνούνται ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης των επιτοκίων και εφαρμογής μιας διαφανούς νομισματικής πολιτικής. Δεύτερον, η ισοτιμίαUSD/TRY αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά και θα σπάσει σύντομα το φράγμα των 8 λιρών, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού», σημειώνει.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ