• ΑΓΟΡΕΣ

    Προς σημαντική υπερκάλυψη το ομόλογο Μαρινάκη

    • NewsRoom
    Ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης

    Ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης


    Ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει το ομόλογο της CPLP Shipping Holdings του ομίλου Μαρινάκη, η δημόσια εγγραφή για το οποίο ξεκίνησε σήμερα στις 10 το πρωί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, οι εγγραφές για το 5ετές ομόλογο ξεκίνησαν εξαιρετικά καλά και εκτιμάται ότι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 5 φορές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον σε επίπεδο retail από μόνο του μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας τις πολύ υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν για το επίπεδο της ζήτησης.

    Όπως έγραφε νωρίτερα το mononews.gr, το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το  σταθερού επιτοκίου, 5ετές ναυτιλιακό ομόλογο, εκτιμόταν εξαρχής ότι θα οδηγούσε σε υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού, που έχει «πλαφόν» τα 150 εκατ. ευρώ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πιστεύεται βάσιμα ότι και η τελική τιμολόγηση για το ετήσιο επιτοκιακό «κουπόνι» θα διαμορφωθεί στο κάτω άκρο του καθορισμένου εύρους των αποδόσεων, που κινούνται από το 2,6% έως το 3%.

    Το ελληνικού δικαίου ναυτιλιακό ομόλογο θα είναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο της Αθήνας ενώ, όπως συμβαίνει με όλες αυτές τις εταιρικές εκδόσεις, η ελάχιστη συμμετοχή είναι τα  1.000 ευρώ. Δίνοντας έτσι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ακόμη και για τους μικροαποταμιευτές που είναι εγκλωβισμένοι στις σχεδόν μηδενικής απόδοσης τραπεζικές καταθέσεις.

    Αν θεωρηθεί ότι η ομολογιακή έκδοση του ομίλου Μαρινάκη θα έχει επιτόκιο στην περιοχή του 2,6%, τότε η απόδοση αυτή είναι… 13 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει μια προθεσμιακή κατάθεση, για ποσό 100.000 ευρώ. Με τους τόκους των ομολόγων, όπως και των καταθέσεων, να φορολογούνται με 15%.

    Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία της δημόσιας εγγραφής ολοκληρώνεται μεθαύριο, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα.

    Η εκδότρια και η εγγυήτρια εταιρεία του Nasdaq

    Εκδότρια του ναυτιλιακού ομολόγου, για το οποίο υπάρχει δικαίωμα ανάκλησης μετά τη διετία, είναι η κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου CPLP Shipping Holdings που συστάθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Η CPLP Shipping Holdings είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της Capital Product Partners, που με τη σειρά της είναι και εγγυήτρια του ομολόγου.

    Πρόκειται για μια ισχυρή ναυτιλιακή εταιρεία, εισηγμένη εδώ και 14 χρόνια στο αμερικανικό χρηματιστήριο του Nasdaq, με τρέχουσα αποτίμηση στα 236,1 εκατ. δολάρια και την τιμή της μετοχής να έχει ενισχυθεί κατά 59% στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Η διεθνής ναυτιλιακή έχει ιδρυθεί και ελέγχεται μετοχικά (κατά 18,9%) από την Capital Maritime & Trading Corp, συμφερόντων της οικογένειας του Έλληνα εφοπλιστή. Που επιπρόσθετα κατέχει από κοινού με εξωχώριο θεσμικό επενδυτή, ο οποίος δεν συνδέεται με την οικογένεια, κι άλλο ένα ποσοστό της τάξεως του 5,8%.

    Το νέο ομόλογο είναι ουσιαστικά η δεύτερη κίνηση διασύνδεσης με τα… πάτρια εδάφη, που γίνεται από ηχηρά ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών, με εισηγμένες στην εμβληματική αγορά της Νέας Υόρκης. Έχοντας προηγηθεί η επίσης 5ετής έκδοση της Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, με την οποία και αντλήθηκαν 100 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,7%. Τώρα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης σηκώνει κι άλλο τον πήχη για άντληση περισσότερων κεφαλαίων, πιθανότατα με χαμηλότερο επιτόκιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ομόλογο Μαρινάκη: Όλα τα μυστικά της έκδοσης, το σημερινό ξεκίνημα και το… γκόλ από τα αποδυτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ