array(0) {
}
        
    
Menu
Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

Οι εξαιρετικές επιδόσεις που σημειώθηκαν στους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου τον προηγούμενο μήνα (+7% ο Γ.Δ., +15% οι τράπεζες), επιβεβαίωσαν ότι ο ρόλος των προσδοκιών είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των επενδυτών.

Τον Μάρτιο λοιπόν οι αγορές αποδέχθηκαν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν για όσο χρειαστεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική (ως το 2023 ανέφερε ο Πάουελ της Federal) και οι κυβερνήσεις θα ασκήσουν ενεργητικές δημοσιονομικές πολιτικές τόσο ενόσω η υγειονομική κρίση είναι παρούσα όσο και στη συνέχεια για να υποβοηθηθεί η επανεκκίνηση των οικονομιών. Με το ΔΝΤ να συστήνει στη Federal την αποφυγή υιοθέτησης πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής προκειμένου να μην πληγούν οι αναδυόμενες οικονομίες από τη φυγή κεφαλαίων.

Έτσι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανήγγειλε επενδύσεις $2 τρισ. για υποδομές διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 6,7% φέτος με την ανεργία να υποχωρεί στο 6% το Μάρτιο. Την ίδια ώρα η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία των εκταμιεύσεων κονδυλίων €750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, με το γερμανικό σκεπτικισμό να συνεχίζει να βάζει εμπόδια καθώς πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο του δικαστηρίου της Καρλσρούης. Με την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. να φτάνει μόνο στο +3,7%, υστερώντας έναντι των ΗΠΑ αλλά και έναντι της Κίνας που ήδη ξεπέρασε την ύφεση.

Ωστόσο, στην Ελλάδα το σκηνικό για την αναπτυξιακή προοπτική είναι αρκετά ευοίωνο : στα επόμενα 5-6 χρόνια θα κινητοποιηθούν πόροι €57,4 δισ. (ευρωπαϊκά κονδύλια πλέον δανειακών πόρων) σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Αν και μπορούν να διατυπωθούν αρκετές επιφυλάξεις για την εφικτότητα του εγχειρήματος, τόσο οι επενδυτικοί οίκοι (Bank of America, Moody’s κ.α.) όσο και η επενδυτική κοινότητα θεωρούν ότι το εγχείρημα είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, η δρομολογούμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς  μεταδίδει το μήνυμα της αποφασιστικότητας για συνέχιση και σύντομη ολοκλήρωση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της από τα κόκκινα δάνεια, διαδικασία που συνυφαίνεται με νέα απίσχναση (dilution) των παλαιών μετόχων για να δελεαστούν τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Με τα δεδομένα αυτά, η πορεία του Γενικού Δείκτη συνεχίζει την ανοδική της κίνηση και σύντομα θα  αναμετρηθεί με την περιοχή των 890-895 μονάδων, η υπέρβαση της οποίας θα απαιτήσει αυξημένα συναλλακτικά δεδομένα και πιθανόν περισσότερο χρόνο. Στο βαθμό που δεν υπάρξουν εξωγενείς διαταραχές στο περιβάλλον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ικανές να διαταράξουν την επενδυτική ψυχολογία κατά τον Απρίλιο. Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να θέτουν υποψηφιότητα να αποτελέσουν πεδίο τριβών στις επόμενες ημέρες αν δεν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, ενόψει της οικονομικής δυσπραγίας της γείτονος  χώρας και του απρόβλεπτου της προσωπικότητας του Ταγίπ Ερντογάν. Στο ενδεχόμενο έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο Γενικός Δείκτης θα κληθεί να επιβεβαιώσει πάλι το επίπεδο στήριξης των 862 μονάδων.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank: Αγόρασε 701.000 ίδιες μετοχές έναντι 2,83 εκατ. ευρώ
Eurobank: Νέα αγορά μετοχών ύψους 7,4 εκ. ευρώ
BriQ Properties: Αγορά οικοπέδου ύψους € 3,5 εκ. στη Μεταμόρφωση για ανάπτυξη βιομηχανικού κτηρίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μotor Oil, Πλαστικά Θράκης
Ιφιγένεια Καρανάσιου: «Οι μητέρες χτίζουν το μέλλον»
Ποιοι φοβούνται τη συνταγματική αναθεώρηση του Μητσοτάκη
Με φόρα από το January Effect, μπήκε ο Φεβρουάριος
Καλαματιανή αμνησία
Alpha Bank: Τι είναι τα put και τα calls της JP Morgan
Πετρέλαιο: Άνοδος εν όψει των εντάσεων ΗΠΑ – Ιράν
Wall Street: Ισχυρές απώλειες με νέο sell off για τις τεχνολογικές μετοχές (upd)
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με ώθηση από την ανάκαμψη των μετάλλων
Ράλι σε χρυσό και ασήμι, καθώς η ιστορική βουτιά προσελκύει ξανά τους αγοραστές της πτώσης