• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς θα παιχτεί η αγορά στο 4ο τρίμηνο – Άλλες αποτιμήσεις σε MOH, EΛΠΕ, μερίσματα από ΟΠΑΠ και Jumbo, ο ΟΤΕ, η S&P και η Fitch

    Γιάννης Βαρδινογιάννης-Ανδρέας Σιάμισιης-Γιαν Κάρας-Απόστολος Βακάκης-Μιχάλης Τζαμαζ

    Γιάννης Βαρδινογιάννης-Ανδρέας Σιάμισιης-Γιαν Κάρας-Απόστολος Βακάκης-Μιχάλης Τζαμαζ


    Mε ένα τεχνικό κενό στις 1175 μονάδες (χαμηλό της αγοράς τον Σεπτέμβριο οι 1.183 μονάδες), η αγορά εισέρχεται στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

    Οι προσδοκίες συγκρατημένες γιατί ο δείκτης μέσα στον μήνα έγραψε πτώση 9,8%, τις οποίες περιόρισε χθες κοντά στο 8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 15 μήνες.

    Μέχρι 14,1% η πτώση στον τραπεζικό κλάδο που βρέθηκε σε επίπεδα πριν από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, για να περιοριστούν χθες κοντά στο 13%.

    Έχοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του χρόνου, οτιδήποτε συμβεί στην διεθνή οικονομία, οτιδήποτε έχει σχέση με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, παραπέμπουν στην πορεία του S&P.

    Όσο ο αμερικανικός δείκτης βαρόμετρο για τις υπόλοιπες αγορές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική βρίσκεται πάνω από την ζώνη των 4.220 – 4.260 μονάδων, τόσο οι επενδυτές στην Ελλάδα μπορούν να «απολαμβάνουν» σχετική ασφάλεια.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τάκη Ζαμάνη, δύο κατηγορίες επενδυτών υπάρχουν σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Εκείνοι που κρατούν τις θέσεις τους από την αρχή του χρόνου και υπέστησαν τις ζημιές του Σεπτεμβρίου. Κι εκείνοι που μέχρι τέλος του χρόνου, έχοντας τα διδάγματα από την πτώση του Σεπτεμβρίου θα επιδοθούν σε stop loss το επόμενο διάστημα, διασφαλίζοντας τα κέρδη τους.

    Άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων σημειώνουν ότι οι προκλήσεις για την ελληνική αγορά, αλλά και τις μετοχές, είναι μεγάλες.

    Εντοπίζουν την περίπτωση του ΟΤΕ, ΟΤΕ 0,84% 14,34 που μαζί με την ΔΕΗ, ΔΕΗ 1,59% 11,48 το διάστημα της διόρθωσης των δύο τελευταίων εβδομάδων διατήρησαν ισχυρές συναλλαγές, πάνω από 300 χιλιάδες κομμάτια. Που σημαίνει ότι υπήρχαν επενδυτές που έχτιζαν θέσεις.

    Στις 18/10 είναι προγραμματισμένη μία ακόμα χρηματική διανομή από το Jumbo, ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 της τάξης του 1,47 ευρώ.

    Πέρα από την αύξηση των αποτελεσμάτων, οι κυνηγοί των αποδόσεων θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχύσουν τη θέση τους στη μετοχή.

    Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΑΠ,  ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 που έχει επίσης προγραμματίσει μία ακόμα χρηματική διανομή για τους μετόχους του στις 2 Νοεμβρίου.

    Η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου στα 94 δολάρια το βαρέλι εννοείται ότι αλλάζει τα δεδομένα και για τις μετοχές των δύο διυλιστηρίων που θα τιμολογήσουν τα αποθέματά τους στις νέες ανοδικές τιμές του μαύρου χρυσού με ημερομηνία 30/9, για τα αποτελέσματα του 9μηνου.

    Ταυτόχρονα, η μία ακόμα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P στις 20/10 ή τη Fitch στις αρχές Δεκεμβρίου, που θα δώσει δεύτερη ή και τρίτη επενδυτική βαθμίδα από ξένο οίκο στη χώρα, θα κάνει και τους πιο δύσπιστους από τους ξένους επενδυτές να δουν την ελληνική αγορά ως ευκαιρία, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

    Για το λόγο αυτό ένα ακόμα κρίσιμο 10ήμερο βρίσκεται μπροστά, μέχρις ότου φανούν και ξεκαθαρίσουν τάση και διαθέσεις από μέρους των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Eurobank Equities για Jumbo: Αγοράστε τη μετοχή σε κάθε περίπτωση – Νέα αυξημένη τιμή στόχος στα €30,10

    Χρηματιστήριο: Συγκρατημένη αντίδραση στα blue chips, στις 1.200 ο δείκτης

    Χρηματιστήριο: Τα παράδοξα της βουτιάς 9% τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ