• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς κινήθηκαν οι «insiders» το πρώτο 20ήμερο του «κόκκινου Οκτώβρη»


    Ο Οκτώβριος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες για τις αναδυόμενες αγορές, επομένως και κατ’ επέκταση και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης τιμών, μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, κατέγραφε απώλειες άνω του 9%, ενώ από την αρχή του έτους, οι απώλειες ξεπερνούν το 22%!

    Οι πιέσεις που δέχτηκαν οι εγχώριοι τίτλοι οφείλονταν σε ένα αμάλγαμα παραγόντων τόσο εγχώριων όσο και εξωτερικών. Από την κλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων, την δυσχέρεια των Βρυξελλών να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό με την ιταλική κυβέρνηση στο θέμα του προϋπολογισμού και την αποτύπωση αυτού του αδιεξόδου στο κόστος δανεισμού στην Ιταλία, μέχρι το εγχώριο τραπεζικό sell off της 3ης Οκτωβρίου και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Για ορισμένες εταιρείες, όλα αυτά οδήγησαν στην ενεργοποίηση των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών (buybacks), όπως συνέβη για παράδειγμα στον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, μεταξύ άλλων.

    Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιποι «insiders»;

    Η μετοχή της ΦΟΥΡΛΗ υποχωρούσε έως και 10% μέχρι τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ ο τίτλος στη συνεδρίαση της Παρασκευής σημείωσε χαμηλό ενός έτους στα 4,57 ευρώ. Σύμφωνα με τις συναλλαγές που οφείλονται να δηλώνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέλη του ΔΣ της εταιρείας προχώρησαν σε αγορές ύψους 103.137 ευρώ μέσα σε τρεις συνεδριάσεις.

    Σε πωλήσεις προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της BΙΟΤΕΡ από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 17 του ίδιου μηνός. Η μετοχή της BIOTEP ήταν αμετάβλητη για το διάστημα από την 1η έως και την 19η Οκτωβρίου.

    Αγορές πραγματοποίησε και ο κ. Βασιλόπουλος στη μετοχή του IΑΣΩ την 8η και 9η Οκτωβρίου, αξίας 29.743,87 ευρώ. Η μετοχή του ΙΑΣΩ υποχωρούσε άνω του 13% από την αρχή του μήνα.

    Αγορές και για τον κ. Grimaldi E. των Μινωικών Γραμμών, ΜΙΝΟΑ, ενώ η μετοχή παρέμεινε  αμετάβλητη μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Ο αντιπρόεδρος της ΣΑΡΑΝΤΗΣ, προχώρησε σε αγορές αξίας άνω 90χιλ. ευρώ σε τρεις συνεδριάσεις, ενώ η μετοχή από την αρχή του μήνα υποχωρεί 8,3%.

    Αγορές και από μέλη του ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή υποχωρούσε 5,2% έως την Παρασκευή.

    Επισήμανση: ότι οι γνωστοποιήσεις των άνω συναλλαγών είναι ένα μέρος του συνόλου που πραγματοποιήθηκε από την αρχή του μήνα και δεν αφορά το σύνολο των εταιρειών. Τα στοιχεία που παρέχονται είναι του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς βλέπουν την κίνηση του Τιτάνα οι εγχώριοι traders



    ΣΧΟΛΙΑ